18:21, sre, 18. Sep

FOTO: Slovesnost ob otvoritvi novih prostorov v Industrijski coni Lenart





Slovesnosti ob otvoritvi novih prostorov v Industrijski coni Lenart so se med drugimi vabljenimi udeležili predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, predsednik Interzero dr. Axel Schweitzer in veleposlanica Zvezne republike Nemčije Sylvia Groneick.

Mariborski Kompetenčni center Interzero Plastics Innovations, inovacije in razvoj d.o.o., član Interzero Holding GmbH & Co. KG (hčerinsko podjetje Interzero Recycling Alliance GmbH) je prva in edina mednarodno akreditirana raziskovalna institucija, specializirana za razvoj inovativnih recikliranih plastičnih materialov v Evropi.

Po standardu ISO/IEC 17025:2017 mednarodno akreditirani laboratorij izvaja širok spekter akreditiranih analitskih metod in je vodilni evropski center znanja na področju trajnostnih rešitev recikliranja, ki omogočajo dolgoročni razvoj novih izdelkov iz visoko kakovostnih recikliranih plastičnih materialov. Podjetjem svetuje pri optimizaciji proizvodnje izdelkov, izvajanju stroškovne in energetske optimizacije proizvodnje ter pri predelavi plastičnih materialov različnih surovinskih virov.

Novi prostori, nove priložnosti
Selitev kompetenčnega centra Interzero Plastics Innovations v nove prostore je izjemnega pomena tako za zaposlene v kompetenčnem centru kot tudi za lastnika, saj novi prostori omogočajo nadaljnji razvoj in utrjevanje njegove vloge kot vodilnega svetovnega nosilca znanja na področju trajnosti in uresničevanja vizije sveta brez odpadkov. Na slavnostnem dogodku je prvi spregovoril dr. Axel Schweitzer, predsednik družbe Interzero, ki se že več kot 30 let in z več kot 2000 zaposlenimi na 40 lokacijah po Evropi osredotoča na nadaljnji razvoj krožnega gospodarstva z zmanjševanjem nastajanja odpadkov in z recikliranjem dragocenih surovin. Cilj Interzera je trajnostni prispevek za okolje in družbo.

Dr. Axel Schweitzer je v uvodnem nagovoru poudaril: »Ponotranjiti moramo trajnostno rabo materialov in embalaže, torej preiti iz linearnega v krožno gospodarstvo ter omogočiti kroženje izdelkov in materialov. Pri embalaži je treba že na začetku njenega snovanja in proizvodnje upoštevati možnosti recikliranja, prav tako potrebujemo inovativne rešitve za materiale in izdelke, ki danes še niso krožni.« Poudaril je pomen inovacij in inovativnega razmišljanja: »Prepričan sem, da inovativnost potrebuje prostor. In s prostorom ne mislim samo na odlično opremo v naših laboratorijih. Inovacije potrebujejo tudi svobodo misli, ki omogoča razmišljanje o novih stvareh, postavljanje pravih vprašanj in ljudi, ki si prizadevajo za svoj nadaljnji razvoj. Naša vizija je svet brez odpadkov.«

Slovenija je članica Koalicije visokih ambicij
Dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije in slavnostna govornica na dogodku, je v svojem nagovoru izpostavila neizogibnost potrebe po prehodu na krožno in trajnostno uporabo plastike, njeno smotrno ter ponovno uporabo in recikliranje.

Pirc Musar je poudarila: »Za doseganje resnično pomembnih rezultatov je treba problem plastike obravnavati celostno, v celotnem življenjskem krogu plastičnih proizvodov in materialov ter čezmejno.« Dodala je, da pri odgovornem ravnanju s plastičnimi odpadki tudi v prihodnje računa na znanje in inovativne trajnostne rešitve kompetenčnega centra Interzero Plastics Innovations.

Predsednica Republike Slovenije je v svojem govoru omenila, da je Slovenija članica Koalicije visokih ambicij in aktivna v procesu pogajanj o novem pravno zavezujočem instrumentu za odpravo onesnaževanja s plastiko na svetovni ravni. »Hitro naraščajoče ravni onesnaževanja s plastiko so resen svetovni okoljski problem. Če bomo nadaljevali s trenutnimi trendi povečevanja proizvodnje in porabe plastičnih izdelkov, bi se lahko količina plastičnih odpadkov, ki vstopajo v vodne ekosisteme, do leta 2040 skoraj potrojila,« je opozorila predsednica.

Evropa prva podnebno nevtralna celina
Veleposlanica Zvezne republike Nemčije v Sloveniji Sylvia Groneick je v svojem nagovoru poudarila, da si moramo v Evropi prizadevati postati prva podnebno nevtralna celina. »Evropski zeleni dogovor je ambiciozen projekt; nekateri pravijo, da preveč ambiciozen, vendar po mojem mnenju brez naprednega razmišljanja ne bo napredka,« je izpostavila pomen uresničevanja evropskega zelenega dogovora. Dodala je še: »Še posebej sem vesela, da sem danes tukaj, ker sem ob predaji mojega poverilnega pisma pred petimi tedni na vprašanje novinarjev odgovorila, da sta podnebna politika in varstvo okolja povsem na vrhu mojega programa kot nemške veleposlanice.«

Visokokakovostni reciklirani plastični materiali za gospodarstvo in družbo
Ne glede na raziskovalne in razvojne procese, ki jih izvajajo v laboratorijih, je dejavnost kompetenčnega centra Interzero Plastics Innovations namenjena gospodarstvu oziroma tistim rešitvam za gospodarstvo, ki omogočajo razvoj novih izdelkov iz visoko kakovostnih recikliranih materialov. Direktorica kompetenčnega centra dr. Manica Ulčnik Krump, ki laboratorij vodi že od leta 2016, je poudarila: »S širokim spektrom akreditiranih analitskih metod, ki omogočajo dolgoročni razvoj novih izdelkov iz visoko kakovostnih modificiranih recikliranih plastičnih materialov, odgovarjamo na specifične zahteve naših kupcev in jim s svetovanjem pri proizvodnji in predelavi plastičnih materialov iz različnih surovinskih virov pomagamo na poti v krožno gospodarstvo.«

Dodala je še: »Spekter uporabe teh materialov, razvitih v našem kompetenčnem centru, je zelo širok: od izdelkov za gospodinjstvo, šport in prosti čas, do embalaže in dizajnerskega pohištva. Izdelke iz naših materialov lahko najdete na mnogih policah trgovin tudi v Sloveniji.«

Več v Občinskem informatorju na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.