16:16, tor, 23. Jul

Auer Fištravcu 7 razlogov





Predsednik Liste za pravičnost in razvoj, Stojan Auer, je danes javno obelodanil 7 ključnih razlogov zakaj LPR ni podprla proračuna Mestne občine Maribor za leto 2014, kot ga je predlagal župan Andrej Fištravec.

Predlagatelj proračuna župan Andrej Fištravec je na seji obrazložil, da je proračun rezultat njegovega tima. Župan Fištravec je svoj tim, ki ga je angažiral na podlagi osebnega zaupanja predstavil dne 8.4.2013 in v njem so bili: Marko Žula, Martina Kositer, Bartolo Lampret, Gregor Kosi, Goran Rajič in Nataša Ogrizek. “Po poročanju medijev pa je večina že izgubila njegovo zaupanje in vprašanje je, kdo je sedaj ta famozni tim ljudi, ki ga obkroža?” se sprašujejo v LPR- ju. K temu dodajajo še šest razlogov:
– predlagatelj proračuna župan Andrej Fištravec ni dovolil razprave in vprašanj na seji Mestnega sveta dne 24.3.2014 in tako onemogočil javno razpravo o številnih spornih postavkah v proračunu.

– LPR je na podlagi sprejetih dogovorov županu Fištravcu poslala vprašanja in konstruktivne predloge za proračun dne 27.2.2014, nepopolni pisni odgovor pa je prejela dne 24.3.2014 (na dan proračunske seje). Župan je tako potreboval mesec dni, da je sestavil nepopolni odgovor na konstruktivne predloge.

– vsi naši predlogi so bili zavrnjeni čeprav so se nanašali na najbolj perečo problematiko v Mariboru (zvišanje postavke za obnovo katastrofalno slabih cest in postavka ki omogoča znižanje položnic ki jih plačujejo občani).

– proračun ni razvojno naravnan v bistvu bo zaviral delovanje nekaterih ključnih razvojnih organizacij v Mariboru (v dopisu svetnikom MOM in županu Fištravcu je na to opozorila dr.Vlasta Krmelj direktorica ENERGAP – Energetske agencije za Podravje).

– proračun ni obravnaval Vstajniški sosvet, ki je županov svetovalni organ. Po poročanju medijev se je večina skupin, ki sestavljajo Vstajniški sosvet do župana Fištravca opredelila negativno in zaključila, da je sodelovanje z njim nekonstruktivno.

– župan ni podal odgovorov, ki se nanašajo na zemljišče “projekta MAKS” (bivši župan gospod Križman je za medije pred časom izjavil: “kako to vrednost prodati za 610.000 EUR brez razpisa in potrditve Mestnega sveta mi je kot nekdanjemu županu velika uganka”).

LPR – Lista za pravičnost in razvoj bo v ponedeljek 31.3.2014 na seji Mestnega sveta predlagala spremembe Statuta MOM, tako da bo Mestna občina Maribor kot prva občina v Sloveniji zmanjša število svetnikov in sicer iz obstoječih 45 na 40 svetnikov (kar je zmanjšanje za 10%).

Odgovore župana Andreja Fištravca pričakujemo do ponedeljka.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.