18:23, tor, 23. Jul

Problematika hitrosti v cestnem prometu





Prometno varnostne razmere so bile na območju PU Maribor v letu 2013 podobne kot v letu 2012. Število prometnih nesreč se je sicer zmanjšalo za 13 %, na podobni ravni pa so ostale posledice prometnih nesreč. Pomemben vzrok, predvsem hujših prometnih nesreč, je bila neprilagojena hitrost vožnje in s hitrostjo neposredno povezani vzroki, kot so nepravilna stran oz. smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Zaradi neprilagojene hitrosti se je v letu 2013 zgodilo 433 (493) ali 12 % manj prometnih nesreč, od tega 5 (4) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 216 (256) ali 16 % manj s telesnimi poškodbami in 212 (233) ali 9 % manj z materialno škodo. V teh prometnih nesrečah je 5 (4) udeležencev umrlo, 40 (37) je bilo hudo in 247 (304) ali 19 % manj lahko telesno poškodovanih.

Problematika hitrosti se na območju PU Maribor v letu 2014 povečuje, saj so se zaradi neprilagojene hitrosti zgodile vse 3 prometne nesreče s smrtnim izidom v obdobju januar – marec 2014. V aprilu 2014 pa se je zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom zaradi nepravilnega prehitevanja. Zaradi ugodnih vremenskih razmer se je v prometu povečalo število najbolj ranljivih udeležencev cestnega prometa (pešcev, kolesarjev, voznikov in potnikov enoslednih motornih vozil), ki so v primeru prekoračitev hitrosti voznikov motornih vozil še posebej ogroženi.

Problematika neprilagojene hitrosti na območju PU Maribor najbolj izstopa na cestah v naseljih (na njih se je v letu 2013 zgodilo 60 % prometnih nesreč), kjer vozniki motornih vozil dovoljene hitrosti vožnje pogosteje prekoračujejo. Glede na posledice problematika neprilagojene hitrosti izstopa tudi na avtocestah ter regionalnih cestah II. in III. reda.

Z namenom zagotavljanja ugodnih in stabilnih prometno varnostnih razmer, v času od 7. 4. do vključno 20. 4. 2014, policisti izvajajo poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike hitrosti v cestnem prometu. V sklopu teh aktivnosti se v času od 14. 4. do vključno 20. 4. 2014 izvaja evropsko usklajen nadzor hitrosti »SPEED«.

V okviru omenjenih aktivnosti bodo v torek 15. 4. 2014, od 12.00 do 19.00, izvajali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju prekoračitev po metodologiji »VERIGA«, z več zaporednimi kontrolami hitrosti na določeni cestni relaciji. Poleg tega bodo policijske enote na območju PU Maribor v času akcije intenzivirale nadzor spoštovanjem omejitev hitrosti na odsekih cest ter v časovnih intervalih, ki izstopajo po problematiki hitrosti (maksimalna izraba tehničnih sredstev za nadzor hitrosti, ki jih imajo na razpolago). Pri tem bo posebna pozornost namenjena ugotavljanju izstopajočih (hujših) kršiteljev omejitev hitrosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.