06:16, sre, 24. Jul

V Mariboru razdelijo dnevno do 70 kosil





V ljudski kuhinji Betlehem, ki je pod okriljem Nadškofijske karitas Maribor odprla vrata maja 2010, dnevno razdelijo do 70 toplih obrokov. Ker so se stiske ne le povečale, temveč v mnogih primerih tudi poglobile, zbirajo dobrodelne prispevke, da bi s toplim obrokom lahko pomagali še več lačnim ljudem.

9d97114691ce5e1eb10251af7ad690bb88675b46

Lani so razdelili skupno 20.668 toplih obrokov, v letošnjem letu že 7087. Zato so v Nadškofijski karitas Maribor na današnji novinarski konferenci ponovno pozvali ljudi in podjetja k pomoči.

Ponovno so tudi opozorili na povečanje števila tistih, ki prvič potrkajo na njihova vrata zaradi izgube zaposlitve, prošenj za zakonito stalno prijavo ali problemov zaradi funkcionalne nepismenosti ob uveljavljanju pravic iz naslova zakona socialne varnosti in drugih socialnih transferjev. Še posebej so izpostavili stiske družin, posameznikov in starejših, bolnih in invalidov ter drugih skupin, odrinjenih na rob družbe.

Največje stiske v zadnjem času se pojavljajo, ker ljudje ne morejo poravnavati položnic za redne mesečne obveznosti. Še vedno imajo dolgove za ogrevanje, prihajajo poračuni električne energije, dolgove imajo za prostovoljno zdravstveno zavarovanje.

Veliko je brezposelnih, ki so jim potekla vsa nadomestila in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč. Posledično so pogoste tudi različne bolezni. “Žal ne moremo vsem pomagati, zato skušamo vsaj delno omiliti najhujše stiske,” pravijo v Nadškofijski karitas Maribor.

Letos je bilo rešenih 212 prošenj za finančno pomoč za plačilo najosnovnejših življenjskih potrebščin. Pomoč v hrani je preko Nadškofijske karitas Maribor prejelo 1582 družin oz. posameznikov. Izdanih je bilo več kot 700 paketov pomoči v oblačilih in obutvi.

V sprejemališču za brezdomce sprejmejo dnevno okoli 30 oseb, v zavetišču dnevno prespi od 20 do 25 oseb. V ambulanti za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico so letos sprejeli že 241 pacientov. V materinskem domu v Mozirju in Žalcu biva deset mater in 18 otrok.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.