04:24, sre, 31. Jul

Poplavljene prostore je potrebno temeljito očistiti





V primeru poplav je treba poskrbeti tudi za čiščenje in razkuževanje prostorov, ki jih je zalila voda. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, da prostore, ki jih je poplavilo, prezračimo ter iz njih odstranimo vse odstranljive predmete. Na ta način prostor pripravimo za čiščenje ter razkuževanje tal in sten.

Pri tem je po nasvetu inštituta treba preveriti tudi stanje stenskih in talnih oblog. Tla in stene prostorov, ki so bili poplavljeni in zato onesnaženi z naplavinami, zemljo, blatom ali čim drugim je treba najprej očistiti s čisto vodo. Pri tem si lahko pomagamo s plastično cevjo kot podaljškom na pipi, tako da lahko dosežemo in očistimo celoten prostor, so zapisali na inštitutu.

poplave

Onesnažene predmete je treba najprej mehansko očistiti s čisto vodo, čistili in krtačo za čiščenje. Nato sledi razkuževanje tal in sten ter predmetov, ki smo jih odstranili iz prostora, svetujejo na inštitutu in dodajajo, da pri tem uporabljamo ustrezno razkužilo. Opozorili so, da je treba čistila in razkužila pripraviti in uporabiti po navodilih proizvajalca.

Očiščene in razkužene prostore nato prezračimo in ogrejemo ter tako poskrbimo, da se čim prej posušijo.

Na inštitutu so zapisali še, da je sredstva za razkuževanje mogoče kupiti v lekarnah, v trgovinah in pri specializiranih prodajalcih. Dezinfekcijo pa je mogoče naročiti tudi pri poklicnih izvajalcih, so dodali.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.