20:29, sob, 27. Jul

Koalicija danes o rebalansu proračuna za leto 2015





Vladna koalicija naj bi se danes sestala na Brdu pri Kranju na temo rebalansa državnega proračuna za leto 2015. Vlada je v sredo namreč dorekla ukrepe za rebalans, s katerimi naj bi dosegla ciljni primanjkljaj. Hkrati želi s spremembo strukture izdatkov zagotoviti večji učinek na gospodarsko rast.

Premier Miro Cerar je po sredini seji vlade povedal, da se je vlada za ukrepe dogovorila soglasno in da so se koalicijski partnerji odrekli marsičemu, da bodo lahko izpolnili vse zahtevne kriterije za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja.

Ukrepi naj bi na odhodkovni strani prinesli 607 milijonov evrov primanjkljaja, na prihodkovni strani pa dodatnih 108 milijonov evrov prihodka. S tem bi dosegli ciljni javnofinančni primanjkljaj pod tremi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP).

Minister za finance Dušan Mramor je dejal, da so poleg doseganja zavez glede primanjkljaja usmerjeni tudi v spodbujanje gospodarske rasti. Tako bodo v strukturi izdatkov povečali deleže investicijskih odhodkov in transferjev za investicije ter izdatkov za blago in storitve, ki imajo glede na izračune ministrstva največji učinek na rast BDP.

Koalicija se verjetno ne bo mogla izogniti tudi rezultatom pregleda 130 evrskih bank, ki jih je v nedeljo objavila Evropska centralna banka. Ti so v primeru Slovenije pokazali, da bi morali imeti dve največji podržavljeni banki, NLB in NKBM, v primeru hudih gospodarskih šokov konec leta 2016 za 65 milijonov evrov več kapitala, kot ga izkazujeta. Banki bosta za pokritje ugotovljenega primanjkljaja namenili zadržane dobičke, ustvarjene v letošnjem letu.

Miro Cerar
Miro Cerar

Vri: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.