22:24, sob, 27. Jul

UM se je pridružila projektu DESYODIP





Ker je prepad med šolo in delom izpostavljen kot eden ključnih problemov mladih odraslih s posebnimi potrebami, se je Univerza v Mariboru pridružila mednarodnemu projektu DESYODIP. Ta cilja na razvijanje tistih kompetenc, ki bi jih ranljive skupine potrebovale ob zaključku šolanja za vstop na trg delovne sile.

7570

Projekt DESYODIP (Developing Skills of Young Disabled People), katerega koordinator je lokalna skupnost Kecioren iz Ankare, razvija inovativne prakse v poklicnem izobraževanju in usposabljanju oseb s posebnimi potrebami. “Tem mladim je treba dati ustrezna znanja, da bodo lahko kompetentno opravljali svoje delo,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal Boris Aberšek z mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko.

Večina razvitih držav ima sicer v različnih uradnih dokumentih zapisano pravico ljudi, ki jih je življenje prikrajšalo na duševnem ali telesnem področju, da živijo samostojno življenje v največji možni meri, ki jo dopušča njihov primanjkljaj – vključno z možnostjo zaposlitve in posledično finančno neodvisnostjo. A velikokrat to ostane le na papirju. “Problem danes ni, da tega, kar potrebujemo, ne bi imeli nekje zapisanega, ampak da tega ne izvajamo,” je poudaril Aberšek.

Zato si je DESYODIP zastavil cilj organizirati usposabljanja za razvoj ustreznih spretnosti mladih s posebnimi potrebami, in sicer za mladostnike ranljivih skupin, za njihove družine ter za zaposlene oziroma delodajalce, ki delajo z mladimi predstavniki teh skupin. Usposabljanje se lahko izvaja s programi učenja na daljavo, s posebnimi izobraževanji v rehabilitacijskih centrih, v okviru občinskih socialnih storitev ali programov vladnih in nevladnih organizacij.

Partnerji projekta so poleg Univerze v Mariboru še Univerza v turški Konyi, francosko združenje socialnih delavcev CIF in ustanova Caritas z Dunaja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.