04:15, ned, 28. Jul

Smučarska sezona bo





Mariborski mestni svet je na včerajšnji seji potrdil vse dokumente, ki so bili potrebni, da je mestna občina javnemu podjetju Marprom dodelila potrebne koncesije za upravljanje z žičniškimi napravami propadlega Športnega centra Pohorje. S tem so poskrbeli še za zadnji korak, s katerim so zagotovili letošnjo zimsko sezono.

Kot je svetnikom v uvodu razložil mariborski župan Andrej Fištravec, so model reševanja mariborskega turizma oblikovali skupaj s pravnimi svetovalci. Za sedanjo rešitev, po kateri bo Marprom upravljal tako z gondolo kot z žičniškimi napravami, so si določili enoletno poskusno obdobje, tri mesece pred iztekom tega roka pa bodo sprejemali nadaljnje odločitve.

seja

“Takrat se bomo odločali, ali podaljšamo najem ali pa se bo našel kdo drug, ki bi žičnice prevzel v dolgoročno upravljanje. A večinsko prepričanje je za zdaj, da morata biti tako gondola kot žičnice v pristojnosti javnega in ne zasebnega interesa,” je svetnikom dejal Fištravec in dodal, da bodo s potrditvijo današnjih sklepov v Marpromu že v torek lahko začeli s prodajo smučarskih vozovnic.

Prvi mož Marproma Bernard Majhenič je svetnikom predstavil svoje trenutne aktivnosti. S stečajnim upraviteljem Dragom Dubrovskim so sklenili pogodbo o upravljanju premoženja, dokončali so remont gondole in zanjo že pridobili obratovalno dovoljenje, ki ga bo že v torek podpisal tudi pristojni minister.

“Delo smo doslej zagotovili 20 ljudem in vzpostavili sistem za prodajo vozovnic. Trenutno potekajo tehnična dela za pripravo prog, žičnic in zasneževanja. Če bo vreme naslednjih deset dni služilo, bo Pohorje pripravljeno za smučarsko sezono,” je zagotovil Majhenič.

Še preden so Marpromu podelili koncesije, so morali dopolniti odlok o statusnem preoblikovanju omenjenega javnega podjetja, s katerim so mu poleg javne službe upravljanja s krožno-kabinsko gondolo dodelili še dejavnost prevoza potnikov na žičniških napravah.

sejaa

Razprava je bila kljub dejstvu, da so svetniki podpirali sklepe, precej dolga in na trenutke vroča. Lista kolesarjev in pešcev je edina, ki je že na začetku jasno povedala, da predlogov ne podpira, v SDS pa se niso strinjali s tako na hitro sklicano sejo, brez popolnih gradiv in preko vikenda. Ob tem so se spraševali, kako bo Marprom to financiral, glede na to, da ne gre za dobičkonosno dejavnost.

V SMC pa so predlagali, da bi koncesijo Marpromu podelili samo za pol leta in ne za leto dni, kot je bilo predlagano. A predstavniki vodstva občine in Marproma so skupaj s pravnim svetovalcem Nenadom Zečevićem opozarjali, da je to nesmiselno, saj to pomeni, da ne bi mogli prodajati letnih vozovnic, zapletlo bi se pri zaposlovanju, zmanjkalo bi jim tudi časa za analize in razmislek, kako naprej v naslednjem letu.

V Marpromu bodo s prodajo smučarskih vozovnic začeli že v torek. Povratna vozovnica za gondolo bo vsaj še do novega leta ostala pet evrov. Dnevna smučarska vozovnica bo stala 27, otroška pa 15 evrov, medtem ko bo za sezonsko vozovnico treba odšteti 250 evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.