08:16, ned, 28. Jul

Svetovni dan nedonošenčkov





Svetovni dan nedonošenčkov, ki se obeležuje danes, letos poteka pod geslom Drobcene nogavičke – velike sanje. Na svetu se namreč vsako leto prezgodaj rodi 15 milijonov otrok, v Evropi 500.000, v Sloveniji pa 1300. V Sloveniji se je najbolj zgodaj rodil in preživel novorojenček, rojen v 22. tednu nosečnosti.

Med prezgodaj rojene otroke se uvrščajo tisti, ki se rodijo pred 37. tednom nosečnosti. Med njimi so mejno nezreli oz. “pozni” nedonošenčki, ki so rojeni med 35. in 37. tednom, zmerno nezreli so rojeni med 32. in 34. tednom nosečnosti, zelo nezreli pa med 29. in 31. tednom. Izjemno nezreli nedonošenčki so rojeni prej kot v 29. tednu nosečnosti.

getfoto

Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu pa 1750 gramov. Verjetnost, da novorojenček preživi ob rojstvu v 23. tednu, je manj kot 20-odstotna, v 26. tednu več kot 85-odstotna, v 30. tednu pa več kot 95-odstotna.

Nedonošenčki se od donošenih novorojenčkov ne razlikujejo le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje. Bolj ko so prezgodaj rojeni, bolj so nezreli vsi njihovi organi in potrebujejo podporo številnejših aparatur in posegov ter pomoč posebej izobraženega medicinskega osebja, da preživijo.

Najpogostejše posledice zelo prezgodnjega rojstva so kronične bolezni pljuč in posledice
zapletov v možganih (možganske krvavitve in motnje v prekrvljenosti možganov, cerebralna paraliza).

Najmanjši nedonošenčki zaradi zdravljenja včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot šest mesecev. Najlažji brez pomembnih posledic preživeli novorojenček v Sloveniji pa je ob rojstvu tehtal 405 gramov.

Ob današnjem svetovnem dnevu bodo v preddverju velike dvorane državnega zbora odprli razstavo Otroci pred svojim časom. Častni pokrovitelj razstave je predsednik DZ Milan Brglez.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.