06:26, ned, 28. Jul

Elektro Maribor odslej tudi z mobilnim merilnim laboratorijem





Elektro Maribor je, da bi svojo storitev merilnega laboratorija še bolj približal uporabnikom omrežja, nabavil sodobno opremljeno kombinirano vozilo, s katerim bodo odslej meritve opravljali tudi na terenu torej neposredno pri uporabniku. Kot je danes povedal predsednik uprave Boris Sovič, to za njih pomeni pomemben nov tehnološki mejnik.

oprema laboratorjia elektro mb 1

Mariborski elektrodistributer je že doslej imel svoj akreditiran laboratorij, s to naložbo pa so kot prvi v Sloveniji posegli tudi na področje mobilnosti. Po Sovičevih besedah je ta investicija del njihove ambicije, da pokrijejo vsa tista področja, ki jih kot distributer morajo.

“Naš laboratorij je postal mobilen, saj lahko pride k vsakemu uporabniku in tam izvaja vse meritve, za katere je akreditiran. Meritve so vsekakor pomembne zaradi zanesljivosti in točnosti obratovanja merilnih inštrumentov,” je dodal Sovič, ki računa, da bodo z novo pridobitvijo lahko prisotni po vsej Sloveniji, ne le na svojem območju.

mobilni merilni laboratorij elektro maribor mb

Odločitev za takšno naložbo po njegovih besedah ni toliko povezana z morebitnim obsegom pritožb glede meritev porabe, pač pa s tem, da so danes potrebe po zanesljivosti in natančnosti precej večje kot nekoč. Tarifni sistemi so vse bolj sofisticirani, pojavljajo se novi poslovni modeli, vse to pa zahteva natančne meritve, ki jih bodo zdaj še lažje zagotavljali.

Kot je pojasnil vodja merilnega laboratorija Andrej Babenko, v mobilnem laboratoriju postopki izvajanja kontrole števcev potekajo v zanje referenčnih pogojih. Klasičnim indukcijskim števcem se namreč izteka življenjska doba, z modernejšimi in točnejšimi elektronskimi števci pa se nadzor točnosti zdaj seli tudi na teren.

predaja kljuca elektro maribor mb

“Elektronski števci imajo še več drugih funkcij in so občutljivejši, zato je potrebno njihov nadzor točnosti izvajati še bolj pazljivo. Z novostjo bomo lahko števec iz merilnega mesta sneli in ga v našem vozilu priključimo na merilno mesto. Meritev pa lahko izvedemo tudi na samem odjemnem mestu pod tistimi trenutnimi pogoji in obremenitvijo. Tako dobimo tudi pravi vpogled vpliva ostalih okoliščin na števec,” je postopek pojasnil Babenko.

Elektro Maribor, ki z električno energijo oskrbuje skoraj 215.000 odjemalcev severovzhodnega dela Slovenije, je sicer trenutno sredi procesa menjave merilnih sistemov. Doslej so jih zamenjali približno 40 odstotkov, menjavo pa je nekoliko upočasnila letošnja velika materialna škoda podjetja po žledu. Kljub temu načrtujejo, da bodo vsa merilna mesta posodobili do leta 2020.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.