14:29, ned, 28. Jul

Praznična živa knjižnica





Vabljeni, da postanete bralec/bralka v projektu Živa knjižnica – ne sodi knjige po platnicah!

V okviru Vilinskega mesta bo Praznična Živa knjižnica odprta:
v soboto, 6. decembra 2014 med 15. in 19. uro, v UGM Studiu, Trg Leona Štuklja 2.

Živa knjižnica aktivno ozavešča in izobražuje o vrednotah in človekovih pravicah ter spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v slovenski družbi.

Foto: Mitja Florjanc
Foto: Mitja Florjanc

In kaj je tako posebnega v Živi knjižnici? V njihovi knjižnici knjige govorijo. Tu so »KNJIGE« LJUDJE – posamezniki in posameznice različnih manjšin, družbeno ogroženih skupin oziroma vsi tisti, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stereotipi in so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji ter jo deliti z obiskovalci knjižnice. Obiskovalci oziroma »bralci« v Živi knjižnici imajo v varnem prostoru možnost pogovora s posamezniki in posameznicami, ki se zaradi svoje osebne okoliščine (npr. invalidi, starejše osebe, brezposelni, Romi, brezdomci …) v vsakodnevnem življenju srečujejo s predsodki in stereotipi. Prav spodbujanje razprave o diskriminaciji, s katero se posamezniki in posameznice srečujejo, ter predstavitev njihove realnosti je cilj projekta Živa knjižnica.

ziva

Ko bralec/-ka (torej mimoidoči) pride v Živo knjižnico, se, tako kot v »navadni knjižnici« registrira, dobi izkaznico, polista po knjižnem katalogu (kjer so zbrani vsi profili »živih« knjig) in si eno izbere. Izposoja »žive« knjige poteka za določen čas, bralci/-ke pa si lahko, potem ko knjigo preberejo in jo vrnejo, če želijo, izposodijo novo.

Foto: Mitja Florjanc
Foto: Mitja Florjanc

Izvedeno v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in Vilinskim mestom. Izvedbo Praznične Žive knjižnice so omogočili: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino ter mnogi prostovoljci in prostovoljke.
Organizator: Mladinski kulturni center Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.