20:20, ned, 28. Jul

Danes je mednarodni dan prostovoljstva





V Slovenski filantropiji današnji mednarodni dan prostovoljstva prepoznavajo kot odlično priložnost, da se družbo opomni na neprecenljivo delo prostovoljcev. Pri tem poudarjajo, da prostovoljstvo ni le pomoč drugemu, ampak je tudi orodje za osebnostno rast, občutek lastne koristnosti, vključenosti in pripadnosti.

Letošnji mednarodni dan prostovoljstva so v Slovenski filantropiji zaznamovali s sredinim forumom. Več kot 80 udeležencev je soglašalo, da se prostovoljstvo začne doma v družini, drugi korak pa naj predstavlja šola. Opozorili so tudi na pomen odnosa države in še posebej lokalnih skupnosti do prostovoljstva.

“Vlada ima v svojih rokah mehanizme, s katerimi lahko spodbuja pozitivne spremembe v družbi, tudi z ustreznim vrednotenjem prostovoljstva in spodbujanjem promocije prostovoljstva med ljudmi na nacionalni in lokalni ravni,” sporočajo iz Slovenske filantropije, ki je krovna organizacija na področju prostovoljstva v državi.

Podatki o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2013 kažejo, da je v 562 organizacijah, ki so oddale poročilo, prostovoljilo 49.106 posameznikov, njihov prispevek k družbi pa je znašal vsaj 65,5 milijona evrov, pojasnjujejo v Slovenski filantropiji. Pri tem poudarjajo, da prostovoljci velikokrat predstavljajo korektiv družbenih nepravilnosti.

Brez prostovoljcev, ki delujejo na področju sociale, športa, kulture, neformalnega učenja, zagovorništva, humanitarnosti, bi bilo življenje bistveno osiromašeno, so prepričani v prostovoljskih organizacijah. Njihova vizija prihodnjega razvoja slovenskega prostovoljskega sektorja je povezan in finančno okrepljen sektor, ki ponuja visoko kakovostno prostovoljstvo.

Pester nabor prostovoljskih dejavnosti zlasti mladim ponuja obilo možnosti javnega delovanja na različnih področjih. Po podatkih Eurostata se v Sloveniji 36 odstotkov mladih med 15. in 30. letom starosti vključuje v prostovoljske dejavnosti, kar nas postavlja na četrto mesto med državami članicami EU.

Slovenska filantropija povezuje več kot 1150 prostovoljskih organizacij, po ocenah pa v Sloveniji prostovolji vsak deseti prebivalec.

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše mednarodni dan prostovoljstva so Združeni narodi razglasili leta 1985. Tako v različnih državah sveta 5. decembra potekajo parade, projekti brezplačne zdravstvene pomoči, predstavljajo in izvajajo različne prostovoljske projekte.

Vir fotografije: www.filantropija.org
Vir fotografije: www.filantropija.org

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.