16:18, ned, 28. Jul

Akcija Več luči več upanja





Nadškofijska Karitas Maribor je letos pomagala že več kot 1300 otrokom, je danes povedal predsednik omenjene humanitarne organizacije Branko Maček in ljudi pozval, da še naprej pomagajo po svojih močeh, saj se socialna stiska na njihovem območju poglablja. Začela se je tudi akcija Več luči več upanja, v kateri so lani zbrali dobrih 19.000 evrov.

Omenjeno akcijo zbiranja sredstev, s katerimi socialno ogroženim otrokom pokrijejo velik del stroškov šolske prehrane ter jim omogočijo udeležbo v šoli v naravi, na izletih in druženjih s sovrstniki ter bivanje v dijaških domovih, Karitas tradicionalno začenja v adventnem času in traja do svečnice (2. februarja).

“Žal smo s tem zbrali premalo sredstev, da bi lahko pomagali vsem, ki so zaprosili za pomoč. Trenutno redno mesečno pomagamo 52 otrokom s plačilom šolske prehrane in samo 35 otrokom smo lahko delno pomagali s plačilom šole v naravi oziroma ostalih šolskih in obšolskih dejavnosti,” je dejal Maček.

karitas macek

Potrebe so namreč po njegovem mnenju zelo velike, zato upajo, da jim v tokratni akciji uspe zbrati še več denarja, da bodo lahko zagotovili topel obrok vsaj 70 otrokom in prav takšnemu številu otrok pomoč pri plačilu šolskih dejavnosti. Ob tem je letos v program botrstva vključenih 75 otrok.

Mariborska Karitas sicer tudi letos nadaljuje s pomočjo socialno najbolj ogroženim, Maček pa opaža, da so se stiske še poglobile. Opazno je povečanje števila tistih, ki potrebujejo redno pomoč in takih, ki prvič potrkajo na njihova vrata oziroma nekaj let niso bili prejemniki pomoči. Vse večji je tudi problem funkcionalne nepismenosti na področju uveljavljanja pravic iz naslova socialnih transferjev.

karitas 1

Z zakonito stalno prijavo bivališča trenutno pomagajo 308 ljudem, v letošnjem letu pa so prejeli 633 prošenj za finančno pomoč, razdelili so 3882 prehranskih paketov in 1572 paketov pomoči v oblačilih in obutvi. Iz blagovnih rezerv države so razdelili 127 ton hrane, prav tako so razdelili sto ton jabolk. Iz različnih donacij podjetij so letos razdelili še dodatnih 12 ton hrane.

“Koliko smo sposobni darovati, ve vsak sam. Prepričan sem, da smo Slovenci kljub krizi in stiskam zelo pripravljeni pomagati. Zahvaljujem se vsem, ki so darovali v različnih akcijah. V akciji Klic dobrote so se mnogi čudili, ko je generalni tajnik napovedoval, da bomo zbrali več kot 150.000 evrov. Zbralo se je več kot 200.000 evrov in prepričan sem, da bomo tudi pri akciji Več luči več upanja letos zbrali več kot lani,” je dejal Maček.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.