22:30, ned, 28. Jul

Mariborska univerza letos zaznamuje 40 let obstoja





Univerza v Mariboru, ki je druga največja univerza v državi, bo letos praznovala 40. obletnico svoje ustanovitve. Jubilej bodo obeležili tudi z mednarodno konferenco o akademski odličnosti, izdajo monografije in razstavo, osrednja prireditev ob jubileju pa bo na dan univerze, 18. septembra, so sporočili.

novinarska 40. let um (11)

Delavci in študentje visokošolskih organizacij v Mariboru so 12. junija 1975 podpisali samoupravni sporazum o združitvi v Univerzo v Mariboru. Tega je takratna republiška skupščina potrdila 2. julija 1975 in s tem je bila Univerza v Mariboru, druga v Sloveniji in 14. v takratni Jugoslaviji, pravno formalno ustanovljena. Slovesna razglasitev nove univerze je sledila 18. septembra 1975.

V okviru zaznamovanja jubileja bo univerza letos izdala monografijo 40 let Univerze v Mariboru in pripravila promocijski film, ki bo gledalce popeljal skozi zgodovino univerze. Jeseni bodo postavili tudi razstavo Štiri desetletja Univerze v Mariboru.

Že v tem mesecu bo univerza gostila mednarodno konferenco o akademski odličnosti (Academic Excellence: Between Holy Grail and Measurable Objectives), na kateri bodo razpravljali, kako in s kakšno metodologijo določiti akademsko odličnost, ki predstavlja temelj ugleda institucije. Večdnevni dogodek bo po napovedih združil priznane mednarodne strokovnjake s področja ocenjevanja univerz in zagotavljanja kakovosti visokega šolstva.

Univerza v Mariboru je druga največja in druga najstarejša slovenska univerza. Na njej študira okoli 19.000 študentov, zanje pa skrbi približno 1700 zaposlenih. Univerza šteje 17 fakultet, pod njeno okrilje pa sodijo tudi Študentski domovi in Univerzitetna knjižnica Maribor.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.