22:28, ned, 28. Jul

Vrtec Pekre razpada





Vrtec Pekre, ki je ena od enot Vrtca Studenci, še vedno deluje v dotrajani stavbi. Fasada poka, se lušči, tla odstopajo… Starši so zgroženi, ravnateljica poudarja, da sproti obnavljajo kolikor se da, na Mestni občini Maribor pa pojasnjujejo, da bo še treba (po)čakati.

Vrtec Pekre obiskuje več kot 40 otrok. Igralnice (in sanitarije) se nahajajo v pritličju približno 150 let stare vile. Ob stavbi ni urejenih parkirnih prostorov. Dvorišče, na katerem so igrala, ni v občinski lasti, temveč v lasti Vinaga v stečaju, zato se lahko zgodi, da bi otroci ostali celo brez prostora za igro.

fasada vrtec pekre 2

Potem ko so na Mestni občini Maribor neuspešno kandidirali na razpisu t.i. osmi javni poziv, so sedaj otroci, starši in vzgojitelji Vrtca Pekre tako rekoč na čakanju. “Stene so slabe, tla so uničena, otroci nimajo niti pogojev, da bi se lahko igrali“, “ta vrtec ni primeren za 21. stoletje!“, so povedali starši. “Vrtec je obupen, že moji otroci so v tako grd vrtec hodili” je dodala babica, ko je prišla po vnuka. Vsi pa istočasno poudarjajo, da imajo izredno prijazne vzgojiteljice.

fasada vrtec pekre

Kljub prostorskim težavam, vrtec deluje nemoteno. Ravnateljica Vrtca Studenci Marjanca Karba je pojasnila, da sproti ali vsaj na dve leti popravljajo, kar se da, da omogočijo otrokom normalno bivanje. Istočasno je potrdila, da so od inšpektorja za zdravje prejeli odločbi, zaradi katerih morajo izvajati določene ukrepe: “če se bo gradnja novega vrtca dejansko začela, bodo verjetno na inšpektoratu umaknili odločbe, ker vedo, da čakamo na novogradnjo in da dejansko ni smiselno popravljati stavbe, ki se bo zapustila.

vrtec pekre tla v igralnici

Ali in kdaj bodo dočakali nov vrtec, je (najprej) odvisno od sprejetja proračuna Mestne občine Maribor, nadalje pa še od razpisa, s katerim bodo iskali ponudnike za t.i. operativni najem: “pri tej obliki financiranja investicije gre za to, da prek javnega razpisa izberemo podjetje, ki izvede investicijo, MOM pa jo odplačuje skozi daljše časovno obdobje,” je pojasnil Boris Ketiš, vodja službe za razvojne projekte in investicije (projektna pisarna MOM). Ustrezno dokumentacijo naj bi pripravili v tem letu.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator jutri ob 18.30 na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.