20:18, ned, 28. Jul

Maribor januarja še brez obravnave mestnega proračuna





Mariborska mestna oblast se še naprej muči s sestavo proračuna za naslednji dve leti in čeprav dejavnosti povezane s pripravo izhodišč in osnutka proračuna intenzivno potekajo, je že postalo jasno, da predlog proračuna še ne bo uvrščen na januarsko sejo mestnega sveta. To so danes za STA potrdili tudi na Mestni občini Maribor.

Mestna občina Maribor MOM

Kot so še pojasnili na mariborski občini, intenzivno iščejo nove vire, preverjajo možnosti dodatnih prihodkov iz naslova nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, raziskujejo možnost povečevanja evropsko sofinanciranih investicij, kot so različne energetske sanacije, in podobno. Njihov cilj je, da bi lahko proračun pripravili v okvirih realizacije lanskega proračuna.

Mariborski župan Andrej Fištravec se v okviru Skupnosti občin Slovenije intenzivno pogaja z ministrstvom za finance oziroma vlado, da bi povprečnina ostala vsaj na lanski ravni. “Dejstvo je namreč, da so občine glede na zakonske obveznosti že v preteklih letih od države prejemale premalo denarja. Omenjena pogajanja s finančnim ministrstvom so tudi osnova za pripravo proračuna,” so za STA še dodali na mariborski občini.

Mariborska proračunska luknja je dodobra razburkala duhove v mestu, potem ko sta Fištravec in zdaj že nekdanji kratkotrajni direktor mestne uprave Damjan Lah občanom nalila čistega vina o stanju mestnih financ. Da denarja ni za skoraj nič več od tistega, kar mora občina pokriti po zakonu, zato bi lahko iz proračuna izpadli vsi programi s področja kulture, šolstva, sociale, je v začetku decembra dejal župan in si s tem nakopal prve protestne shode.

Pozneje je bilo vodstvo občine prisiljeno z dnevnega reda decembrske seje mestnega sveta umakniti obravnavo izhodišč za pripravo proračuna, a ob tem poudarilo, da z umikom predlaganih izhodišč težav ne rešujejo, saj pomanjkanje proračunskih prihodkov ostaja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.