20:31, ned, 28. Jul

Danes enajste mariborske Mlade rime





Skupinski literarni večer mlade generacije bo tokrat potekal z gostom Gregorjem Podlogarjem.

Pesnika Veronika Dintinjana in Dejan Koban že od leta 2005 na Metelkovi v Ljubljani organizirata Mlade rime, literarne večere mladih in neuveljavljenih pesnikov in pesnic, ki so z leti postali odlični vodnik in preglednik sodobne slovenske pesniške scene mlade generacije. Mladim literatom pod geslom Poezija je kul! omogočata redno branje poezije v obliki javnih nastopov. Na pobudo pesnice Nine Ditmajer in urednika Radia MARŠ Klemna Šalija ter v sodelovanju MKC Črke, revije Liter jezika ter KUD-a Kentaver pa smo ob koncu leta 2013 v Mariboru pričeli prirejati mariborsko serijo Mladih rim – doslej se je zvrstilo 10 literarnih dogodkov, ki so se dogajali v prostorih Pekarne (Supernova, dvorana Gustaf) ter tridnevni festival Mariborske Mlade rime. Tokratne Mlade rime pa gostujejo na novi aktualni lokaciji v mestu, v skupnostnem centru Tkalka (Tkalski prehod 4, Maribor), odvile pa se bodo v sredo, 21. 1. 2015, ob 19. uri.

11 mlade rime

Na skupinskem literarnem večeru bodo svoje pesmi brali mladi neuveljavljeni literati Barbara Mastnak, Helena Zemljič, Jernej Vidmar, Sara Fabjan in Aljoša Šorgo.

Pesniški gost tokratnega literarnega dogodka bo Gregor Podlogar, pesnik, prevajalec, radijec in DJ, ki se je rodil leta 1974 v Ljubljani. Študiral je filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, zdaj piše knjižne recenzije za revijo Literatura in predstavitve filozofskih in knjižnih novosti za Radio Slovenija. Njegove pesmi so bile objavljene v pomembnejših slovenskih literarnih revijah (Apokalipsa, Literatura, Nova revija), knjižni prvenec Naselitve je izšel leta 1997 pri založbi Aleph. Nastopal je z različnimi glasbenimi spremljavami (saz, električna in akustična kitara), v zadnjem času predvsem s sodobno elektronsko glasbo. Pesniške zbirke: Naselitve (1997), Vrtoglavica zanosa (2002), Oda na manhatanski aveniji (2003, soavtorstvo s Čučnikom in Karižem), Milijon sekund bliže (2006) in Vesela nova ušesa (2010).

Vsak obiskovalec dobi tudi brezplačen izvod nove številke lit.-jezik. revije Liter jezika (Oddelek za slovanske jezike in književnosti, FF UM).

Dogodek poteka v soorganizaciji: KUD Kentaver, Liter Jezika, MKC Črka, Bukvarna Ciproš, Radio MARŠ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.