00:21, sob, 6. Jul

Pogajanja o povprečninah se nadaljujejo





Včeraj so se predstavniki občin s predstavniki Ministrstva za finance spet razšli brez zbližanja stališč. Petkovo srečanje naj bi bilo ključno.

Na Ministrstvu naj bi nekoliko popustili in namesto 494 evrov predlagali povprečnino v višini 500 evrov, a je to po oceni predstavnikov občin še vedno premalo. “Občinska stran vztraja pri ravni povprečnine iz let 2013 in 2014. To je 536 evrov na stalno prijavljenega prebivalca v občini, eventualno zmanjšana za prihranke, ki bi jih omogočala država z ustreznimi ukrepi” so pojasnili v kabinetu mariborskega župana Andreja Fištravca. Slednji se je namreč včeraj – z delegacijo reprezentativnih Skupnosti občin Slovenije – udeležil pogajanj o višini povprečnine za leto 2015. Pogajanja je vodil Dušan Mramor minister za finance, ob prisotnosti ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Nadaljevali bodo ta petek, 23. januarja 2015, saj vladna stran vztraja pri mnogo nižji povprečnini za občine.

pogajanje o povprecnini
Vir: MOM

S povprečnino so občine dolžne pokrivati zakonsko predpisane naloge. V tem trenutku država zagotavlja povprečno za samo 83 % teh nalog. Ker je povprečnina največji vir proračunskega denarja, so pogajanja izjemno pomembna. V Mariboru je razkorak med zakonskimi nalogami in denarjem, ki ga država zagotavlja, okrog 18 milijonov evrov, kar je že tudi skoraj višina vseh občinskih programov.

Podrobnosti nocoj ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.