9:36, petek, 27.09.2024
Maribor

Županja Ruš izgubila tožbo, nadzornikom pa še vedno ni izplačala denarja

Občina Ruše, na čelu z županjo Urško Repolusk, je šla v upravni spor z Informacijsko pooblaščenko, saj niso želeli razkrivati Končnega poročila o nadzoru Pravilnost in smotrnost porabe sredstev proračuna in zaključnega računa proračuna Občine Ruše za leto 2018 do 2022.

Repoluskova se je očitno odločila za tožbo zoper odločbo Informacijske pooblaščenke št. 090-51/2024/5 z dne 7. 3. 2024, zaradi dostopa do informacij javnega značaja. V odločbi je namreč Informacijska pooblaščenka odločila, da je zahtevek medija utemeljen in mora občina Ruše posredovati končno poročilo nadzornega odbora, s tem da določene podatke zakrije.

Razsodilo: Tožba se zavrne. Celoten dokument sodbe na ogled tukaj.

Izredno zanimivo je tudi dejstvo, da še vedno ni moč najti omenjenega končnega poročila nadzornega odbora občine Ruše na občinski spletni strani, kjer bi po pravilih naj bilo objavljeno, še bolj nenavadno pa je, da županja nadzornikom ne želi izplačati denarja za opravljeno delo – kljub temu, da so ji to naložili svetniki z glasovanjem na seji občinskega sveta. Potrjenega sklepa vodstvo občine Ruše ni izvršilo.

Sama je namreč večkrat povedala, kako ona končnega poročila ne priznava kot končnega. Ga bo zdaj priznala kot končnega, ko je to pravzaprav potrdilo tudi sodišče? Kot kaže še vedno ne, saj je sodba, zoper katere mimogrede, ni mogoča pritožba, že nekaj dni javna, poročilo pa še ni objavljeno.

Še več – županja Urška Repolusk se je tudi odločila, da na naslednjo občinsko sejo umesti točko dnevnega reda “Informacije županje in občinske uprave”, kjer nadaljnje piše, da bodo razpravljali o poročilu o izvrševanju sklepov sprejetih na sejah Občinskega sveta Občine Ruše v mandatu 2022-2026.

V gradivu najdemo na 24. strani Sklep, ki so ga letos v začetku leta sprejeli občinski svetniki: 20. SKLEP: Občinski svet Občine Ruše poziva županjo Občine Ruše, da nemudoma poravna zaostale obveznosti oz. plačila za izvedbo nadzorov po programu dela in sklepih Nadzornega odbora o sprejetju končnih poročil do članov Nadzornega odbora Občine Ruše v skladu s pravilnikom o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev in članov delovnih teles Občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov Občine Ruše.”

Občina Ruše na čelu z županjo Repoluskovo tega ni storila, kaj šele nemudoma, kot so zapisali v sklepu. Občinsko vodstvo namreč skopo navede: “Sklep sprejet, ni pogojev za izvršitev sklepa.” Razlage, kaj pomeni, da ni pogojev za izvršitev sklepa, ne navedejo. 

Kdaj poročilo postane končno ni z ničemer povezano z mnenjem občine glede dokumenta

Informacijska pooblaščenka pojasnjuje tudi, da ne zdržijo resne pravne presoje navedbe občine Ruše, da nadzorni odbor pri pripravi zahtevanega poročila ni deloval v okviru svojih pristojnosti.

Ter da zahtevano poročilo ni vnesel odzivnega poročila nadzorovanega organa, zaradi česar poročilo nadzornega odbora ni končno, ampak gre za osnutek poročilo – Kdaj poročilo nadzornega odbora postane končno poročilo, jasno izhaja iz zgoraj navedenih določb Poslovnika, pri čemer nastanek končnega poročila z ničemer ni povezan z oceno oziroma mnenjem organa glede pravilnosti in zakonitosti tega dokumenta.

Ko nadzorni odbor na svoji seji sprejme končno poročilo, je ta akt dokončen

Organ ima v postopku izdelave tega poročila možnost podati svoje odgovore v odzivnem poročilu na osnutek poročila, ko pa nadzorni odbor na svoji seji sprejme končno poročilo, je ta akt dokončen.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...