14:30, ned, 28. Jul

Poleti naj bi odprli onkologijo v UKC Maribor





V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor letos poleti načrtujejo odprtje novega oddelka za onkologijo, zato je svet zavoda danes začasno odobril 11 novih zaposlitev. Obenem pa so člani sveta zavoda odobrili dodatna sredstva za ureditev novega laboratorija na kardiologiji, ki naj bi ga prav tako letos dokončali.

Za izvedbo načrta, da bi odprli že dolgo pričakovani oddelek za onkologijo, želijo marca zaposliti 11 novih delavcev. V prvi fazi bodo zaposlili enega medicinskega fizika in deset radioloških inženirjev. “Nujno potrebujemo te sodelavce, ker je treba dokončno klinično umeriti aparature in vse pripraviti za začetek dela,” je pojasnil direktor UKC Maribor Gregor Pivec.

Še vedno sicer čakajo na del opreme, za katero imajo sredstva obljubljena, a čakajo na sprejem rebalansa državnega proračuna. “Še vedno smo znotraj terminskih načrtov. Torej poleti oziroma najkasneje jeseni bomo začeli z delom. Najprej bosta zaživeli enoti za kemoterapijo in radioterapijo, v letu 2016 pa še paliativna enota,” je povedal direktor.

PIVEC

Potem ko so zdravniki na oddelku za kardiologijo in angiologijo julija lani zaradi neustreznih plačil in delovnih pogojev celo grozili s stavko, so se v UKC Maribor odločili za ureditev novih prostorov in nabavo nove RTG aparature za izvajanje invazivnih kardioloških posegov, saj so imeli zaradi okvare sedanje, že precej dotrajane aparature velike težave.

Pomembno je, da čim prej pridemo do novega laboratorija, nenazadnje smo tamkajšnji službi obljubili ustrezne pogoje za delo,” je povedal predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič. “Ne moremo čakati, ker so razmere res nevzdržne,” pa je dodal član sveta zavoda, zdravnik Andrej Zavratnik.

A ko so decembra lani objavili javno naročilo, so prejeli le dve ponudbi in obe sta presegali načrtovana sredstva. Prav tako se je povečal obseg investicije, saj sprva niso nameravali graditi prizidka. Člani sveta zavoda so se na današnji izredni seji strinjali s spremembo plana investicij v okviru finančnega načrta za leto 2014, s katero so povečali sredstva v ta namen. Investicija v dodatni laboratorij za interventno in invazivno kardiologijo se tako povečuje s sprva predvidenih dobrih 1,4 milijona evrov na 2,2 milijona evrov.
Dodatna sredstva nameravajo zagotoviti s prerazporeditvijo sredstev iz vira amortizacije, in sicer tako da bi manjkajočih 776.000 evrov odvzeli načrtovani vsoti za izgradnjo urgentnega centra. Za slednjega bi ta sredstva nadomestili v planu investicij za letošnje leto.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.