22:13, sob, 27. Jul

Zakon o poslancih je neustaven, Janševa pritožba utemeljena





Zakon o poslancih je v neskladju z ustavo, Državni zbor (DZ) pa mora neskladje odpraviti v enem letu, so soglasno ugotovili na ustavnem sodišču. Prav tako pa so odpravili sklep o prenehanju poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Pri presoji zakona so ustavni sodniki ugotovili, da poslancu, ki mu je prenehal mandat, ne zagotavlja učinkovitega sodnega varstva zoper sklep DZ oziroma mu takšno pravico celo odvzema. Zato so ustavni sodniki z odločbo ugotovili, da na tem področju obstaja pravna praznina, ki jo mora DZ odpraviti v enem letu.
Glede Janševe pritožbe pa so na ustavnem sodišču ugotovili, da je DZ z ugotovitvijo, da mu je prenehal mandat, nedopustno posegel v Janševo pravico do izvrševanja na volitvah pridobljenega mandata. Z odpravo (zgoraj omenjenega) sklepa so torej Janši dokončno vrnili mandat.

Sodisce-3

Spomnimo: Na ustavnem sodišču so presojo ustavnosti omenjenega zakona začeli v postopku odločanja o pritožbi, ki jo je na oktobrski sklep državnega zbora, da mu preneha poslanski mandat, vložil Janša.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.