22:24, sob, 27. Jul

Ne bodo plačali milijonov za žičnice





Potem, ko je v zadnjih dneh odmevala novica o odškodninskem zahtevku za plačilo žičniških naprav in zemljišč nekdanjega ŠC Pohorje, sedaj na Občini Ruše odgovarjajo, da zahtevka “v višini 4.303.349,68 EUR brez DDV”, ne bodo plačali. Pravijo, da je to izkoriščanje.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

V torek, 9. junija, so v obvestilu za javnost, ki so ga poslali iz Občine Ruše, na temo dopisa stečajnega upravitelja, navedli: “Na Občini Ruše smo v petek 05.06.2015 s strani dr. Draga Dubovskega, stečajnega upravitelja Športni center Pohorje d.o.o. v stečaju, prejeli dopis z zadevo: Izločitev žičniških naprav iz stečajne mase.” Iz Občine Ruše so sporočili, da so vsebino dopisa pregledali. “Pri pregledu vsebine dopisa smo ugotovili, da se le ta sklicuje na koncesijsko pogodbo med Občino Ruše in ŠC POHORJE d.o.o. v stečaju (sklenjeno leta 2012), Sklep Okrožnega sodišča v Mariboru s katerim je stečajni upravitelj pridobil soglasje k višini odkupne vrednosti (izdanim dne 3.6.2015 ) in 32. člen Zakona o žičniških napravah za prevoz oseb (ZŽNPO).”

K temu na so na Občini Ruše v pisni izjavi za javnost pojasnili: “Z dopisom nas je stečajni upravitelj želel obvestiti o naslednjih predpostavljenih dejstvih; izločitvi žičniških naprav iz stečajne mase, izračunu odkupne vrednosti in dodaja zahtevek za plačilo nadomestila za izločene naprave in zemljišča v višini 4.303.349,68 EUR brez DDV ter hkrati navaja rok plačila 12 mesecev.”

“Po našem mnenju je zahtevek za plačilo nadomestila rezultat izkoriščanja specifične in neobičajne ureditve Zakona o žičniških napravah za prevoz oseb (ZŽNPO) s strani stečajnega upravitelja. Hkrati si je dr. Dubovski uspel izposlovati soglasje Okrožnega sodišča v Mariboru o višini odkupne vrednosti, ki je po našem mnenju v nasprotju z določili zakona. Naša ugotovitev je, da procesni sklep sodišča in zahtevek za plačilo nadomestila ne predstavljata izvršilnega naslova, niti to ne moreta postati, kar pomeni, da nam po trenutnem videnju ne nalagata realnih in izvršljivih finančnih obveznosti,” so zapisali.

Kot so pojasnili v pisni izjavi za javnost, Lokalni skupnosti Občine Ruše ni v interesu biti lastnik, niti upravitelj žičniških naprav. “V vsakem primeru bomo izkoristili vsa formalna ter pravna sredstva, da bomo branili svoje stališče in da do prenosa lastništva le-teh na občane Občine Ruše ne bo prišlo. Prav tako ne bomo dovolili, da bi ta zakonsko neutemeljena, pavšalno izračunana in popolnoma nerealna vsota obremenila proračun naše lokalne skupnosti,” so odločni na Občini.

“Vsekakor pa želimo aktivno sodelovati pri iskanju konstruktivne rešitve smučanja na Pohorju,” so zapisali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.