9:26, petek, 27.09.2024
Maribor

Proračun Mestne občine Maribor po rebalansu na 189 milijonih evrih

Mariborski mestni svetniki so danes potrdili drugi rebalans letošnjega proračuna občine. Ta se zvišuje za 1,5 milijona evrov na 189,1 milijona. V prvem branju so dali zeleno luč nastanku soseske Novo Pobrežje in strategiji za preoblikovanje Maribora v pametno mesto.

Vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić je pred glasovanjem o rebalansu pojasnila, da je zvišanje občinskega proračuna posledica dodatnih prilivov, med drugim s strani najemnin za infrastrukturo za izvajanje gospodarske javne službe, večjega presežka Mariborskih lekarn in prodaje družbe Dimnikarstvo Maribor.

Dodatna sredstva se bodo med drugim namenila za vrtce, gasilce, preplastitve cest, sanacijo plazu v Perkovi Grabi, investicijsko vzdrževanje športnih objektov in kanalizacije, izgradnjo postaj sistema souporabe koles Mbajk in sanacijo dvorane mestne četrti Pobrežje.

Prvo branje Strategije Pametno mesto Maribor 2030

Direktor mariborske Snage Franc Dover je predstavil rezultate tega javnega podjetja, ki po njegovih besedah kažejo, da delajo v pravi smeri. Po več problematičnih poslovnih letih je namreč podjetje začelo delati dobiček. Cena za odvoz smeti se tako za občane in občanke v letošnjem letu ne spreminja.

Mestni svetniki so danes opravili prvo branje Strategije Pametno mesto Maribor 2030, ki po navedbah njenih ustvarjalcev predstavlja podlago za transformacijo Maribora v pametno mesto. Med zastavljenimi cilji so digitalizacija vseh upravnih postopkov in procesov v občini, povečanje vlaganj v raziskave in razvoj, celovito pametno usmerjanje prometa in stanja okolja ter izboljšanje digitalnih veščin in znanj prebivalcev. Po besedah Mateje Bitenc iz občinske službe za razvojne projekte in investicije je to prva tovrstna strategija v Sloveniji.

Načrti za novo stanovanjsko sosesko

Mestni svetniki so opravili tudi prvo obravnavo občinskega podrobnega prostorskega načrta za novo stanovanjsko sosesko Novo Pobrežje, kjer namerava republiški stanovanjski sklad graditi nova stanovanja. Predvidena je izgradnja 14 stavb s skupno okoli 450 stanovanji, od tega bo 60 oskrbovanih stanovanj. Ob tem bodo po načrtu postavili garažno hišo in v sosesko umestili knjižnico, večnamensko dvorano, center mladinskih dejavnosti, vrtec, medgeneracijski center, poslovne prostore in gostinske lokale.

Območje, kjer se bo gradila soseska, se nahaja ob trgovskih centrih na Ulici Veljka Vlahoviča in je trenutno zaraščeno s travo, saj je tu že dlje časa načrtovana pozidava. Podžupan Gregor Reichenberg, katerega pisarna je zmagala na arhitekturnem natečaju za ta projekt, je povedal, da gre za sosesko v parkovni ureditvi, saj je večina vozil umaknjena pod zemljo. “Ko bo projekt končan, bo to verjetno eden najboljših bivanjskih prostorov v Mariboru,” je dodal župan Saša Arsenovič.

Predstavnik Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti Stojan Auer je projekt pozdravil, a meni, da ni dobro, da bo vrtec v pritličju stanovanjskega bloka. Namesto tega je predlagal, da se za vrtec zagotovi ločeno stavbo. Podžupan je odgovoril, da bi se s tem morali odpovedati okoli 40 stanovanjem, hkrati pa je namen te soseske prav medgeneracijsko povezovanje.
VIR: STA

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...