20:24, sob, 27. Jul

Mariborčani o odpisu dolgov deljenih mnenj





Mariborčani pozdravljajo t.i. odpis dolgov, a so njihova mnenja deljena. Na eni strani to ocenjujejo kot dobro potezo (državnega sporazuma o sodelovanju pri odpisu dolgov in Mestne občine Maribor, kjer so uvedli enotno pisarno za oddajanje vlog), a na drugi strani marsikdo ugiba kaj to pomeni v dolgoročnem smislu.

Za mnenje o možnosti odpisa dolga in ugibanju, ali naj bi to posledično spodbudilo neplačevanje obveznosti, smo povprašali naključne mimoidoče na mariborskih ulicah: “Jah, to je v redu ne, samo koliko bojo pač lahko odpisali. Trajno bi morali nekaj uredit”, “mislim, da je teh primerov zelo dosti in če se bo to res uresničilo, bo teh primerov še več”, “za tiste, ki so v stiski je vsekakor dobro ne, samo mislim, da je to kratkoročna rešitev.”

trg-1-600x450

Včeraj je več kot 100 ljudi na mariborski občini iskalo informacije kako in katere dolgove bi jim lahko odpisali. Danes (drugi dan sprejemanja vlog), vsaj v prvi polovici dneva, tam ni bilo pretirane gneče. Do 11h so obravnavali 5 primerov. Je pa res, da lahko občani in občanke isto storitev opravljajo tudi na Centru za socialno delo itd. Najbolj pogosto iščejo možnosti za odpis dolga zaradi neplačila prehrane v osnovnih šolah, neplačanega vrtca in računov iz naslova javnih podjetij.

soba 14, pisarna za stranke

Podžupanja Jelka Černivec je povedala, da bodo najhitreje novembra (kajti rok za oddajo vlog je do konca oktobra) vedeli koliko občanov in občank izpolnjuje pogoje za odpis dolgov, predvsem pa, kolikšen bo znesek za katerega se jim bodo dolgovi zmanjšali: “V rebalansu proračuna bomo skušali zagotoviti vir teh sredstev. Vsekakor pa bomo vsem namenili enako vsoto oz. jih obravnavali enakovredno, ne glede na čas oddaje vlog“, je poudarila.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.