19:19, petek, 27.09.2024
Maribor

Se obeta nekoliko nenavaden vročinski val?

Marsikdo je danes potožil, da ga nekoliko zebe, saj ni bil pripravljen na nižje temperature. Pa vendar, strahu pred še nižjimi temepraturami ni, saj postaja vse topleje in tako bo tudi v naslednjih dneh.

Napoved Agencije RS za okolje namreč za Slovenijo jkaže, da se bo ponovno otoplilo, v naslednjih dneh bo živo srebro pokazalo tudi 30 stopinj ali več. Danes bo dokaj sončno s spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bo nastala kakšna ploha ali nevihta. Popoldne bo zapihal severovzhodni veter, zvečer na Primorskem prehodno šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 26, na Primorskem do 30 °C.

Opozorila za požarno nevarnost še vedno veljajo na Krasu in v Slovenski Istri, kjer je razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

Jutri bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, na Primorskem okoli 16, najvišje dnevne od 27 do 31°C. Obeti kažejo, da bo v četrtek deloma sončno z občasno zmerno oblačnostjo in še bolj vroče. V petek bo sončno in vroče, popoldne se bodo od severa začele pojavljati nevihte.

Vročinski val v Španiji, na Portugalskem, v Franciji in Veliki Britaniji

Ponekod v Evropi pa se očitno stopnjuje vročinski val. Portal Žurnal tako poroča, da se je živo srebro danes na Pirenejskem polotoku povzpelo na  42 stopinj Celzija, na jugu Francije pa se je prav tako povzpelo visoko. Vse bolj pogosti vročinski valovi naj bi bili neposredna posledica podnebnih sprememb. V Španiji so tako namerili kar  43,3 stopinje Celzija, so sporočili s španske meteorološke službe Aemet. V nekaterih drugih mestih pa prav tako čez 40 stopinj. Da je ta vročinski val nenavaden, je dejal predstavnik Aemeta Ruben del Campo in dodal, da lahko traja deset dni, kar pa pomeni, da bi bil najdaljši vročinski val po letu 1975 v Španiji. Napovedal je, da bo najhuje med torkom in četrtkom.  Vroče pa je tudi na Portugalskem, kjer so ponekod izmerili 44 stopinj Celzija.

Vročinski val je tudi v Franciji. Meteo-France je sporočil, da je val zadel Francijo uz jugovzhoda in da so temperature šel že čez 30 stopinj, ponekod so dosegle 39.  Vrhunec pričakujejo okoli 19. julija. Vroče pa je tudi v Veliki Britaniji, kjer napovedujejo 33 stopinj Celzija ali več. Izdali so tudi že oranžno opozorilo zaradi vročine, ki bo presegla 35 stopinj Celzija.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...