04:15, ned, 28. Jul

Bobnar Marko Soršak – Soki z glasbili opremil že 13 šol





Bobnar Marko Soršak – Soki je v okviru svojega dobrodelnega projekta 20 za 20 z glasbili opremil že 13 osnovnih šol. Otroci so prejeli bobne, električne kitare, bas kitare, ojačevalce, klaviature in druga glasbila, da bi lahko bili glasbeno dejavni in ustvarjalni.

FOTO: Urad predsednika RS
FOTO: Urad predsednika RS

Dobrodelni projekt nosi ime 20 za 20, ker ga je bobnar skupine Elvis Jackson začel potem, ko je deloval 20 let na slovenski glasbeni sceni. K sodelovanju je povabil 20 slovenskih glasbenih izvajalcev, s katerimi je ta čas sodeloval ali bil povezan. Skupaj so posneli štiriurni dokumentarni DVD, katerega glavno sporočilo je, da velja vztrajati pri ciljih, ki si jih človek zada v življenju.

S prodajo dokumentarca, ki je izšel spomladi 2014, in drugimi akcijami zbira sredstva za nakup glasbil za osnovne šole. Soršak pravi, da ga pri tem početju vodi predvsem želja omogočiti vsem otrokom glasbeno udejstvovanje, hkrati pa spodbuditi njihovo ustvarjalnost in zdravo socializacijo. “Glasba je aktivnost, kjer se lahko neskončno ustvarja,” je povedal.

Ker tudi sam poučuje, se dobro zaveda, kakšen vpliv ima lahko glasba na razvoj posameznika. “Najboljše je dati glasbilo v roke človeku, ki je v pedagoškem procesu še obvladljiv in se vzgaja. Zato se nisem odločil za srednješolce ampak osnovnošolce. Otrok stvari ne morejo zanimati, če z njimi ne pridejo v stik.”

Dober primer je ena od mariborskih osnovnih šol, ki je s pridobitvijo novih glasbil ustvarila ne le uspešno glasbeno skupino temveč celo novo delovno mesto za glasbenega mentorja. Projekt namreč cilja tudi na učitelje, ki po Soršakovih besedah nosijo veliko odgovornost za prihodnost mladih generacij. “Brez motiviranih učiteljev ni uspeha. Z motiviranimi učitelji je mogoče prav vse,” je prepričan.

“Konec koncev pa imamo vsi nekaj od tega. Če vsako leto iz 20 šol, ki dobijo glasbila, postane en glasbenik, bo ta tudi sam kupil inštrument, s skupino bo hodil na naše koncerte in na koncu bo tudi več zanimanja za slovensko glasbo,” je šaljivo pripomnil.

Projekt so podprli številni posamezniki, podjetja in organizacije, med drugim tudi predsednik republike Borut Pahor in športnik Filip Flisar. Za sodelovanje se je odločila kanadska tovarna činel Sabian, kot prvi lokalni projekt pa ga je podprlo celo japonsko podjetje Tama, ki je eni od slovenskih šol podarilo set bobnov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.