20:24, čet, 4. Jul

Občina Ribnica na Pohorju išče koncesionarja za vlečnice





Občina Ribnica na Pohorju po stečaju podjetja Rikom išče koncesionarja za štiri žičniške naprave na Ribniškem Pohorju. Župan občine Ribnica Srečko Geč verjame, da bodo enega ali več koncesionarjev dobili pravočasno in da zimska sezona v Ribnici ni ogrožena. Interesenti imajo do 30. septembra čas za oddajo ponudb.

slika je simbolična
slika je simbolična

Občina Ribnica na Pohorju svoj razvoj stavi na turizem. Zato je v zadnjih letih skupaj z zasebnimi partnerji veliko vložila v turistično infrastrukturo, pri čemer si prizadeva za razvoj tako letnega kot zimskega turizma. Rezultat je stalno povečevanje števila nočitev. Če so v Ribnici pred petimi leti našteli 500 turističnih nočitev letno, je trenutno ta številka prek 20.000 nočitev, je povedal župan Občine Ribnica na Pohorju Srečko Geč.

Koncesionar štirih žičniških naprav na Ribniškem Pohorju je do stečaja v začetku avgusta bilo podjetje Rikom, ki je imelo od tega dve vlečnici ob Ribniški koči v lasti, medtem ko sta vlečnici v Ribnici na Pohorju v občinski lasti. Ena od vlečnic pri Ribniški koči je sicer potrebna obnove, zato v zadnjih letih ni obratovala.

Po zakonu o žičničarstvu lahko občina iz stečajne mase izvzame žičnice, s čimer zagotovi, da se dejavnost na nekem območju ohrani. Tako je tudi v primeru žičnic na Ribniškem Pohorju, zato je pred dnevi občina Ribnica na Pohorju v Uradnem listu in na spletni strani občine objavila razpis za podelitev koncesije za gradnjo in obratovanje žičniških naprav oz. vlečnic na Ribniškem Pohorju. Interesenti imajo do 30. septembra letos do 10. ure čas, da oddajo svoje ponudbe.

Kot je navedeno v razpisu, bo v postopku izbran eden ali več ponudnikov, s katerimi bo občina sklenila 15-letno koncesijsko pogodbo z možnostjo podaljšanja. Kot navaja razpis in kot poudarja tudi župan Geč, bo prednost pri izbiri imel prijavitelj, ki bo bolj poskrbel za širši razvoj območja, ki bo ponudil širši turistični program in ustreznejše vzdrževanje, obnovo in razvoj žičniške infrastrukture.

V Ribnici na Pohorju si že več let prizadevajo tudi za izgradnjo žičniške infrastrukture, ki bi povezala Ribnico z Ribničko kočo. Pred dvema letoma so okoli 13 milijonov evrov vreden projekt za prvo fazo, ki predvideva povezavo Ribnice z vmesno postajo Pesnik, prijavili na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so sprva dobili zeleno luč, a se je kasneje ustavilo pri denarju. Projekt je zdaj uvrščen v regionalni razvojni program Koroške v letih 2014-2020.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.