04:22, ned, 28. Jul

Letošnji svetovni dan fizioterapije posvečen predstavitvi poklica





Ne glede na dolgo tradicijo svojega poklica v Sloveniji, fizioterapevti ugotavljajo njegovo slabo prepoznavnost. Prav zato so se odločili, da današnji svetovni dan fizioterapije posvetijo predstavitvi poklica. Aktivnosti bodo potekale v ljubljanskem in mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, v Mariboru jim bodo pomagali tudi študenti.

mirica rutnik, fizioterapevtka
mirica rutnik, fizioterapevtka

Kot je v sporočilu za javnost zapisala predsednica Društva fizioterapevtov Slovenije (DFS) Gabrijela Starc, želijo fizioterapevti na svoj dan posameznike in družbo opozoriti na to, kako pomembna je vloga fizioterapije za ohranjanje in pridobivanje zdravja ter za dobro počutje prebivalstva.

Svetovni dan fizioterapije sicer praznujejo na dan ustanovitve Svetovne zveze za fizioterapijo (WCPT – World Confederation for Physical Therapy). Ta je bila ustanovljena leta 1951, danes pa združuje že 111 držav in šteje približno 350.000 članov. Slovensko društvo je bilo ustanovljeno leta 1954.

V DFS so pojasnili, da delo fizioterapevtov zmanjša stroške in čas zdravljenja ter preprečuje zaplete. Kot pomembnejši fizioterapevtski metodi so izpostavili zdravljenje z gibanjem – kinezioterapijo, ki zdravi in preprečuje številne bolezni gibalnega in drugih telesnih sistemov, ter manualno terapijo, s katero odpravljajo specifične težave.

Svoj poklic bodo danes z različnimi aktivnostmi predstavljali tudi fizioterapevti v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Kot so sporočili z inštituta za medicinsko rehabilitacijo, je v naši največji bolnišnici zaposlenih 190 fizioterapevtov, ki opravljajo delo na kliničnih oddelkih ob bolniških posteljah, v ambulantah in diagnostiki.

Na Inštitutu za fizikalno in rehabilitacijsko medicino UKC Maribor in v mariborski regionalni enoti DFS pa so opozorili na premajhno zavedanje, da ni samo uspešna operacija in dobra nega, temveč tudi dobra fizioterapevtska oskrba tista, ki pripomore k čimprejšnji vrnitvi na delovno mesto in k čim manjšemu številu ponovitev poškodb ali bolezni.

Akciji se bodo pridružili tudi v izobraževalnemu zavodu Alma Mater Europaea – Evropsko središče Maribor, kjer bodo med 10. in 18. uro študenti in njihovi mentorji poleg predstavitve poklica izvajali tudi teste zmogljivosti. Ob 10. uri pa bodo v prostorih Alma Mater pripravili še posvet Za varno starost, na katerem bo gostja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.