06:41, ned, 28. Jul

V Mariboru odprtje prenovljene minoritske cerkve





V Mariboru bodo danes s koncertom Festivala Maribor slovesno odprli obnovljeno minoritsko cerkev na Lentu. Kot prvi bo razkošno zvočnost nove koncertne dvorane preizkusil glasbenik z arabsko lutnjo oud Joseph Tawadros.

minoritska cerkev

Tawadros, ki se je rodil v Egiptu, a že od malega živi v Avstraliji, prihaja na Festival Maribor drugič. Po navedbah organizatorjev festivala gre za glasbenika z razpoznavnim osebnim stilom, edinstveno instinktivnim v svoji glasbeno improvizirani vsebini, kar bo mogoče slišati tudi na nocojšnjem koncertu.

Pred pričetkom koncerta bo zbrane nagovoril mariborski župan Andrej Fištravec in tako slovesno odprl novo kulturno pridobitev v mestu, ki so jo obnovili s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Obnovljena minoritska cerkev se drži nedavno obnovljenega minoritskega samostana, v katerega se je jeseni 2010 preselilo Lutkovno gledališče Maribor. Slednje bo upravljalo tudi z novo dvorano, ki bo v prvi vrsti namenjena glasbeni dejavnosti, lahko pa tudi tehnično nezahtevnim uprizoritvam in razstavam.

Obnova minoritske cerkve, ocenjena na 2,5 milijona evrov, se je začela novembra 2013. Med obnovitvenimi deli so arheologi naleteli na številne zanimive najdbe, ki pričajo o zgodovinski pomembnosti te stavbe. Ugotovili so, da so cerkev na tem mestu zgradili že v 12. stoletju ter da je bila v času nastanka največja in najpomembnejša cerkev Maribora in širše okolice. V sredini 13. stoletja jo je redovna skupnost minoritov povečala in preuredila ter poleg nje zgradila samostan.

V gradbeni strukturi cerkve so odkrili pomembne ostaline zgodnjegotske cerkve iz druge polovice 13. stoletja, kot sta severni portal na vhodu v cerkev in ostanki korne pregrade v notranji severni steni. Omenjeni portal, ki izvira iz obdobja naselitve minoritov v Mariboru med letoma 1250 in 1270, je po mnenju strokovnjakov največji zgodnjegotski portal v Sloveniji. Ostanki kamnite korne pregrade so prav tako pomembno odkritje, saj v našem prostoru z izjemo samostana v Pleterju ni ohranjenih kornih pregrad, je nedavno pojasnila konservatorska svetovalka Alenka Horvat.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.