06:36, ned, 28. Jul

O Marijinih misterijih





To nedeljo bodo Rušani praznovali, ampak tradicija ruške nedelje je nastala že vsaj pred 500 leti, ko so bile Ruše znane po romanjih. V cerkev Svete Marije so prihajali romarji “od blizu in daleč”. Tudi o tem je včeraj zvečer v Hotelu Veter predaval župnik, Robert Senčar.

predavanje sencar rezman

God Marijinega imena je na 12. september, datum ruške nedelje pa se spreminja. Kakor je pojasnil župnik, je to prva nedelja po 8. septembru, ki je nekoč veljala za največji krajevni praznik. Kot beremo iz zgodovine, je veliko ljudi priromalo vsako leto na tako zvano ruško nedeljo. Začetek in vzrok je zatekanje k Mariji,” je dejal. Nanjo so se obrnili s prošnjami, molitvami, tudi zahvalami. Mnogo parov, zakoncev, je verjelo, da jim lahko pomaga uresničiti željo po otroku. Ruška nedelja je torej praznik globljega pomena, ne zgolj druženje ob vrtiljaku in kupovanje na stojnicah. Tudi neverniki bi jo lahko obeležili kot družinski dan, še posebej danes, ko nam življenje narekuje (pre)hiter tempo. “Meni se zdi bistveno, da ljudje pridejo, da smo tu, da si vsaj vzamejo toliko časa, kot ga zmorejo,” je dodal Senčar.

predavanje lira veter 3

Zgodovine in tradicije s predavanjem niso obujali prvič. Člani društva za razvoj Lira so ga namreč drugič povabili na podobno srečanje, ker verjamejo, da je ruška nedelja v ljudeh različnih rodov skozi stoletja pustila globoko sled.

predavanje lira veter

Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.