08:28, ned, 28. Jul

Sončna Ruška nedelja





V Rušah je včeraj potekala že tradicionalna Ruška nedelja, ki je ob sončnem dnevu privabila veliko ljudi. V ta namen so v župniji Ruše potekale tri Svete maše.

PIC_0861

Ruška nedelja je namenjena častitvi ruške Marije, saj so Ruše ena izmed najstarejših božjih poti Slovenije. Že k prvemu shodu 8. septembra leta 905 se je sešla velika množica romarjev, da bi počastili ruško Marijo. Od tedaj je število romarjev leto za letom naraščalo. V ta namen so v župniji Ruše v nedeljo potekale tri Svete maše, cerkev je bila pri vseh treh polna vernikov, ki so počastili ruško Marijo.

Ruška nedelja

Center Ruš so ta dan preplavile stojnice, ter predstavitev domačih in umetnostnih obrti. Obiskovalci so povedali, da na Ruško nedeljo prihajajo že vrsto let in, da jim je to že tradicija. Nekateri gredo, da kaj kupijo, drugi da se srečajo s starimi znanci, najmlajše pa najbolj veseli vožnja z vrtiljakom. Med obiskovalci so bili tudi takšni, ki so se dogodka udeležili prvič in zagotovo ne zadnjič, so povedali. Celotno nedeljsko dogajanje je popestrila parada Godbe Ruše z mažoretno skupino. Tradicija se bo v prihodnje vsekakor nadaljevala, morda bodo le dodali nove atrakcije, je povedal dir. občinske uprave Tomi Prosnik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.