08:27, ned, 28. Jul

Rektor mariborske univerze še vedno brez odločitve glede dekana EPF





Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar še ni sprejel odločitve glede morebitne razrešitve dekana ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) Klavdija Logožarja, je pa “začel s potrebnimi postopki”, saj je že prejel potrebne dokumente. Po mnenju visokošolskega sindikata bi morala biti ta odločitev sprejeta najkasneje do petka, ko univerza obeležuje 40 let.

rektorat mb univerze

K razrešitvi dekana EPF, ki mu očitajo prodajo vsebine diplomskega dela študentke, je rektorja pred dvema tednoma pozval akademski zbor fakultete. A je Tičar z odločitvijo čakal, ker naj bi z akademskega zbora prejel le del potrebne dokumentacije.

Zdaj te dokumente ima. “Rektor Univerze v Mariboru je prejel vso potrebno dokumentacijo o izredni seji akademskega zbora EPF, ki je rektorju predlagal razrešitev dekana EPF. Skladno s statutarnimi določili in veljavno zakonodajo, je pričel s potrebnimi postopki,” so v sredo 16. septembra povedali v rektoratu univerze.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) menijo, da rektor načrtno zavlačuje z odločitvijo. “Glede na to, da je v petek proslava ob 40-letnici delovanja Univerze v Mariboru, bi bilo nujno, da rektor do takrat kaj stori za zaščito ugleda univerze. Trenutno smo namreč žal priča zavlačevanju in ping pongu med rektoratom in fakulteto,” je sporočila predsednica VSS na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič.

Po njenih ocenah je to, da je rektor izpis sklepa akademskega zbora EPF o predlogu razrešitve Logožarja vrnil na fakulteto, češ da je nepopoln, nenavadno. “Gre namreč za novo prakso na Univerzi v Mariboru, ki je doslej sicer taka, da gredo sklepi v realizacijo takoj po sprejetju na sejah fakultetnih in univerzitetnih organov, zapisniki pa so pripravljeni šele do naslednjih sklicev sej,” je pojasnila.

Tičar pravi, da mora ravnati v skladu s predpisi. “Delamo vse, kar je treba, skladno z zakonom in podzakonskimi akti oziroma s statutom univerze,” je dejal ob robu ponedeljkove seje senata univerze, na kateri je bil kot član senata prisoten tudi Logožar. Slednji izjav za medije ni želel dajati.

Po ocenah Javornik Krečičeve bi moral Logožar odstopiti tudi z mesta člana senata univerze. S tega položaja ga glede na statut univerze nihče ne more razrešiti, razen če izgubi službo ali sam odstopi.

Na ponedeljkovi seji je sicer senat sprejemal dopolnjeni program dela univerze za letos, saj je univerzi pripadlo za 1,28 odstotka več sredstev za študijsko dejavnost, kot so sprva načrtovali. Zato so sledile nekatere spremembe pri porazdelitvi denarja. Kot je povedal prorektor za finančne zadeve Žan Jan Oplotnik, gre za majhen delež sredstev, a je vseeno spodbuden, saj se po letih stalnega zmanjševanja sredstev za visoko šolstvo zdaj zadeve očitno obračajo na bolje.
inavguracija rektorja UM (15)
“Dobili smo dodatna sredstva, s katerimi bomo začeli izpolnjevati tiste naše prve obljube, ki smo jih dali v predvolilnem boju, da bomo začeli urejati napredovanja, tako horizontalna kot vertikalna. Stabilizirali bomo stanje na fakulteti za turistiko, ki je bila močno prikrajšana pri sredstvih. Stanje pa smo poskušali popraviti tudi na tistih fakultetah, ki so izkazovale malo večji primanjkljaj,” je glede tega povedal rektor.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.