08:25, ned, 28. Jul

Mariborska Snaga izvedla poostren nadzor ločevanja odpadkov





Terenski delavci mariborske Snage so v skladu z napovedmi v sodelovanju z inšpektorji medobčinskega inšpektorata v sredo izvedli poostren nadzor nad ločevanjem odpadkov v gospodinjstvih. Kot so danes sporočili iz javnega podjetja, so nadzor opravili na treh lokacijah, zaradi domnevnih kršitev pa so inšpektorji obravnavali sedem kršiteljev.

foto: STA
foto: STA

Snaga je nadzor opravila na Panonski ulici na Teznem in na Gosposvetski cesti v središču mesta, kot so še dodali v podjetju, kršiteljem grozi denarna kazen za nepravilno ločevanje odpadkov v višini od 100 do 1000 evrov.

“Ugotovili smo, da bi lahko vsaj 25 odstotkov vsebine vsake črne posode za mešane komunalne odpadke še dodatno ločili. Najbolj pa skrbi dejstvo, da imajo uporabniki ekološke otoke, na katerih ločeno zbirajo papir, embalažo in steklo, v neposredni bližini svojih domovanj, pa vse odpadke še zmeraj predajo v črno posodo,” so poudarili v javnem komunalnem podjetju.

Zaradi poostrenega nadzora pričakujejo, da se bo povečalo število onesnaženih ekoloških otokov, saj bodo uporabniki neločene odpadke v izogib kaznim predajali kar na njih. A ob tem opozarjajo, da poostreno nadzorujemo tudi najbolj problematične lokacije.

Samo v prvih osmih mesecih letos so namreč za intervencijsko čiščenje ekoloških otokov porabili že 110.000 evrov, medtem ko so v celotnem lanskem letu v ta namen porabili 115.000 evrov. Pri takšnih stroških bodo ceno ravnanja z odpadki, ki je trenutno v Mariboru med najnižjimi v Sloveniji, težko obdržali na trenutni ravni, še dodajajo.

Na Snagi opozarjajo, da je ločevanje odpadkov predpisano v odlokih, ki opredeljujejo način izvajanja obvezne gospodarske javne službe ravnanja z odpadki, pomembno pa je tudi iz okoljskega vidika, saj je Mestna občina Maribor sprejela strategijo ravnanja z odpadki, ki temelji na krožnem gospodarstvu, katerega namen je vračati odpadke v industrijo v obliki sekundarnih surovin.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.