08:17, ned, 28. Jul

Mariborska višja šola za gostinstvo in turizem v novih prostorih





Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor danes slovesno odpira nove, sodobne prostore v Cafovi ulici. Tam bo deloval tudi medpodjetniški izobraževalni center Akademija kulinarike in turizma Maribor, s katerim se šola odpira širši javnosti. V pritličju bosta restavracija in kavarna, kjer bodo med drugim ponujali tipične štajerske jedi.

foto: STA
foto: STA

Šola, ki izvaja študijske programe gostinstvo, turizem in velnes, se je v novo zgradbo preselila na začetku leta, slavnostno odprtje pa so prihranili za danes, ko obeležujejo 17 let obstoja. S tem šola zaključuje z nenehnimi selitvami, s katerimi se je soočala vse od ustanovitve leta 1998.

Pri postavljanju nove zgradbe so naleteli na številne ovire, od težav s pridobivanjem potrebnih soglasij in problematične statike prvotnega objekta do stečaja izbranega izvajalca gradnje Konstruktor. Zato so bili po besedah direktorice šole Helene Cvikl prisiljeni, da stavbo, v kateri so bili prej prostori carinske uprave, porušijo in zgradijo nov objekt ter da najdejo novega izvajalca, to je podjetje VG5. Slednje je z gradnjo začelo junija 2013 in novembra lani zaključilo dela.

Projekt je vreden več kot pet milijonov evrov, kar je mnogo več, kot so sprva načrtovali. A jim je uspelo polovico pokriti z evropskimi sredstvi.

V novi stavbi po zamisli arhitektke Maruše Zorec so poleg sodobnih učilnic med drugim še demonstracijska kuhinja, modul hotelske sobe in velnesa in na strehi vrtne grede. V pritličju sta kavarna in restavracija, ki bosta odprti za širšo javnost.

V šoli namreč dajejo veliko poudarka praktičnemu usposabljanju. “Šola se mora dokazovati na trgu in študent mora priti pred gosta,” je izpostavila Cviklova. Trudijo se tudi slediti trendom na strokovnem področju in se mednarodno povezovati, kar med drugim dokazujejo številne nagrade in projekti.

Po pojavu številnih kuharskih oddaj in resničnostnih šovov je zanimanje za te poklice močno naraslo in posledično se širi tudi šola. Medtem ko so v prvih letih obstoja imeli le 30 študentov izrednega študija in šest predavateljev, imajo danes po besedah Cviklove okoli 500 študentov in 50 predavateljev. V prvi letnik so letos vpisali 190 študentov, s tem da so morali znova omejiti vpis.

Poleg formalnega bodo lahko v novih prostorih izvajali tudi neformalno izobraževanje v okviru medpodjetniškega izobraževalnega centra, kot so razni tečaji, delavnice in usposabljanja. “Ob promociji poklicev želimo tudi dvigovati kulturo prehranjevanja ter krepiti poslovne vezi med šolstvom in gospodarstvom,” je povedala Cviklova.

Poleg monografije o 17 letih šole so te dni izdali tudi monografijo o tipičnih lokalnih jedeh, s čimer je Maribor postal drugo mesto v Sloveniji s takšno knjigo. “Knjiga Okusiti Maribor je lahko odlična promocija mariborske kulinarike in gastronomije, na katero lokalni gostinci velikokrat pozabljajo,” je povedala soavtorica Maja Godina Golija. V knjigi so na primer recepti za štajersko kislo juho, pohorsko omleto in fuzl.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.