08:33, ned, 28. Jul

Mariborska univerza obeležuje 40 let





Univerza v Mariboru bo z današnjo slovesnostjo v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor obeležila 40 let, odkar se je leta 1975 šest visokošolskih zavodov v Mariboru povezalo v univerzo. S 17 fakultetami in približno 17.000 študenti je danes druga največja univerza pri nas.

univerza v mariboru

Tradicija pedagoškega izobraževanja v Mariboru sega v leto 1863, ko je bilo zasnovano dvoletno učiteljišče, in v leto 1888, ko je to preraslo v štiriletno. Neposredni predhodnik današnje univerze je Združenje visokošolskih zavodov Maribor, ki je bilo ustanovljeno leta 1961 in je združevalo prve višje strokovne šole na tem območju. Šest visokošolskih zavodov se je leta 1975 oblikovalo v Univerzo v Mariboru na čelu s prvim rektorjem Vladimirjem Bračičem.

Ustanovitev univerze in razmah raziskovanja sta pospešila razvoj višjih šol, ki so se postopoma oblikovale v visoke šole in kasneje v fakultete. Kot ob današnjem jubileju izpostavljajo na rektoratu univerze, je bil nastanek Univerze v Mariboru pomemben mejnik tudi pri decentralizaciji slovenskega visokega šolstva, saj je študij postal dostopnejši večjemu številu študentov. “V vseh teh letih je Univerza v Mariboru prerasla v ugledno ustanovo, katere primarna naloga in vodilo je širjenje in plemenitenje znanja,” so navedli.

Med najnovejšimi vrhunskimi dosežki mariborskih študentov in profesorjev izpostavljajo razvoj prvega slovenskega nanosatelita, ki bo poletel v vesolje, ter uspehe pri projektu Študentska formula in na tekmovanju Imagine Cup. Ponašajo se tudi s prestižno nagrado Reimagine Education za projekt Demola, ki se osredotoča na povezovanje študentov s konkretnimi težavami podjetij.

Svojih 40 let bo univerza obeležila z nocojšnjim odprtjem razstave o zgodovini univerze v Univerzitetni knjižnici Maribor ter slovesnostjo Dies academicus v dvorani SNG Maribor. Tam med drugim pričakujejo predsednika republike Boruta Pahorja, ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič ter rektorje Univerze v Ljubljani in več univerz iz tujine.

Univerzo v Mariboru sicer v zadnjem času pretresa zgodba dekana ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) Klavdija Logožarja, ki mu očitajo prodajo vsebine diplomskega dela študentke. Rektor Igor Tičar, ki odločitve o dekanovi morebitni razrešitvi še ni sprejel, meni, da to ne bi smelo zasenčiti praznovanja pomembne obletnice in dejstva, da Univerza v Mariboru postaja osrednja razvojna institucija, ki se povezuje z gospodarstvom in skupaj s partnerji ustvarja center trajnostnega razvoja širše regije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.