11:22, petek, 27.09.2024
Maribor

Predstavniki ministrstva in zdravstvenih zavodov v ponedeljek o stabilizaciji zdravstvenega sistema in epidemiji covida-19

|
Fotografija je simbolična

Predstavniki ministrstva za zdravje bodo za izvajalce javne zdravstvene dejavnosti v ponedeljek na Brdu pri Kranju organizirali delovno srečanje. Predstavili jim bodo ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema in ukrepe za zajezitev širjenja in blaženje posledic epidemije covida-19 na področju zdravstva.

V prvem delu srečanja bodo predstavniki ministrstva za zdravje izvajalcem javne zdravstvene dejavnosti predstavili ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema. Kot je razvidno iz programa, ki so ga STA posredovali z ministrstva, bodo govorili o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov in spremembah pristojnosti izvajanja nadzorov v zavodih.

Na srečanju med drugim o skrajševanju čakalnih vrst in epidemiji covida-19

Dotaknili se bodo tudi digitalizacije, skrajševanja čakalnih dob, nagrajevanja zaposlenih za povečane obremenitve, opravljanja zdravstvenih storitev na podlagi podjemne pogodbe in razširitve kompetenc diplomiranih medicinskih sester v ambulantah družinske medicine.

V drugem delu bodo predstavniki ministrstva predstavili ukrepe za zajezitev širjenja in blaženje posledic epidemije covida-19 na področju zdravstva.

Med drugim bodo predstavili koordinacijo ministrstva za obvladovanje epidemije, usmeritve posvetovalne skupine za obvladovanje širjenja koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, delo nacionalne skupine, ki pri ministrstvu skrbi za namestitvene zmožnosti za covidne bolnike, in predvidene zakonodajne covidne ukrepe.

Predstavnike javnih zdravstvenih zavodov bosta nagovorila tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in premier Robert Golob, po koncu srečanja pa bo sledila izjava za javnost.

Ob naštetem je pričakovati, da bodo predstavniki ministrstva udeležencem predstavili tudi ukrep plačevanja vseh opravljenih zdravstvenih storitev v javnem sistemu zdravstva. Vlada je namreč na podlagi julija sprejetega interventnega zakona v zdravstvu konec avgusta sprejela uredbo, po kateri so od septembra plačane vse opravljene javne zdravstvene storitve.

Minister je ob sprejetju uredbe dejal, da bodo imeli vsi zdravstveni zavodi tako možnost izvajanja dodatnih storitev po svojih zmožnostih. Delali bodo lahko tudi “115-odstotno,” je ponazoril in pojasnil, da bodo zdravstvene storitve plačane, ko bo znano, kdo je storitev opravil “po številki zdravnika”. Ministrstvo za zdravje pa po njegovih zagotovilih zdravstvenim zavodom ne bo odrejalo obsega programa, ki ga morajo opraviti.

Več bolnišnic pozdravilo plačevanje vseh opravljenih zdravstvenih storitev

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ter Splošnih bolnišnicah (SB) Celje in Slovenj Gradec vladno uredbo pozdravljajo. V mariborskem UKC tako s predstojniki oddelkov pripravljajo načrt za nabor izvajanja dodatnih programov, so sporočili za STA. Skrajševanje čakalnih vrst si obetajo tudi v celjski bolnišnici.

Direktor SB Slovenj Gradec Janez Lavre je pojasnil, da še vedno zmanjšujejo zaostanek prvih treh mesecev leta, a ocenjujejo, da bodo na nekaterih področjih ob sprejetju uredbe lahko presegli 100-odstotno izvajanje programov.

Število opravljenih ambulantnih pregledov v ginekologiji, ortopediji, kardiologiji in drugje bodo po njegovih ocenah presegli za do 10 odstotkov, število opravljenih računalniških tomografij (CT) in magnetnih resonanc (MR) pa bodo presegli za od 25 do 35 odstotkov.

Medtem so iz SB Jesenice sporočili, da uredbo še preučujejo, in spomnili na napoved ponedeljkovega posveta.

vir: sta

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...