10:15, ned, 28. Jul

Predstavitev Štajerske na Expo Milano 2015





V drugi polovici septembra (19. 9. – 27. 9.) poteka na svetovni razstavi Expo Milano 2015 turistična predstavitev destinacij Maribora in Ptuja. Pretekli vikend (19. 9. – 21. 9.) je svoj del programa uspešno že izpeljal Zavod za turizem Maribor – Pohorje, od petka do nedelje (25. 9. – 27. 9.) pa bo program prevzela ekipa Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj, s čimer obe destinaciji ponovno dokazujeta, da je na tujih trgih potrebna skupna promocija in trženje, kar bo vodilo tudi v prihodnje.

foto: Matjaž Živec
foto: Matjaž Živec

Štajerska zgodba Expa ponuja preplet tradicije in današnje mode, preplet etnologije in etnografije, na svetovni razstavi pa so se predstavili inovativni, trendovski in okoljsko osveščeni ustvarjalci s štajerskega območja. Promotorji obiskovalce nagovarjajo v kreacijah priznane kostumografinje Stanke Vauda Benčevič, katerih skupni imenovalec sta vino in vinska trta – obleke so iz rozg, blago pa je potopljeno v dišeče štajersko vino, nosijo lesena očala podjetja Lignum in unikaten nakit iz lesa blagovne znamke Srečko Molk, njihova telesa krasijo poslikave vinskih vitic in listov nadobudne slikarke Tjaše Čuš, medtem ko v središču slovenskega paviljona stoji na ogled tudi ročno izdelano leseno kolo ustvarjalke Tine Krajnc.

Predstavitev območja se je izpeljalo s privlačnim animacijskim programom, skupno zloženko Maribora in Ptuja, promocijskim filmom, fotografsko razstavo, virtualno predstavitvijo Hiše Stare trte in Ptujskega gradu skozi 3D očala ter predstavitvijo podjetniškega potenciala tega območja.

foto: Matjaž Živec
foto: Matjaž Živec

Prihajajoč konec tedna bodo skupni program še dodatno obogatili člani Folklorne skupine Vinko Korže s predstavitvijo slovenskih ljudskih plesov ob spremljavi harmonike in klarineta. Obiskovalcem pa se bo predstavil še kurent skozi zgodbo in zvok stotine kurentovih zvoncev, ki bodo odzvanjali zunaj paviljona in še dodatno prebudili radovednost obiskovalcev. Sicer pa kurent že pozdravlja mimoidoče, saj je v slovenskem paviljonu postavljen na ogled že vse od začetka razstave.

V aprilu, tik pred pričetkom razstave Expo, se je ob slovenskem paviljonu zasadila potomka Stare trte, ki se že ponaša s sadovi. Le ta bo ostala v Milanu, saj jo bo mesto najstarejše trte na svetu predalo v dar mestu Milano.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.