15:30, petek, 27.09.2024
Maribor

Ukrepi za soočanje z energetsko draginjo po mnenju ministra še vedno niso zadostni

Slovenija je zadovoljna z ukrepi za soočanje z energetsko draginjo, ki jih bodo danes obravnavali ministri EU za energetiko, a še vedno niso zadostni, je ob prihodu na zasedanje v Bruslju povedal infrastrukturni minister Bojan Kumer. Dodal je, da je potrebnih še več drugih ukrepov, tudi varovalke za preprečitev nihanja cen na energetskih borzah.

Minister je zadovoljen z ukrepi za soočanje z energetsko draginjo, ki so danes na mizi. Med temi so obvezno zmanjšanje porabe elektrike za pet odstotkov v času največje porabe. Poleg tega omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. Tretji ukrep pa je uvedba solidarnostnega prispevka, ki bi ga plačevala podjetja v fosilnem sektorju. Sredstva, pridobljena z zadnjima dvema ukrepoma, bi bila namenjena pomoči gospodinjstvom in gospodarstvu pri soočanju z visokimi cenami energije.

“Ukrepi, ki so danes na mizi in o katerih, upam, bomo dosegli dogovor, obetajo veliko, precej več kot mesec in pol nazaj. Pa vendarle menim, da niso zadostni. Zato upam, da bomo nadaljevali ta proces, tudi vsaka dva tedna, če bo treba. Menim, da bo potrebnih še nekaj ukrepov, da bomo lahko res mirno preživeli z zanesljivo oskrbo za vse državljane čez zimo,” je v izjavi za STA dejal Kumer.

Samodejni zaščitni sistemi

Med ukrepi, ki si jih želi Slovenija, je med drugim avtomatska implementacija varovalk na vse energetske borze znotraj EU, je povedal.

Gre za t. i. samodejne zaščitne sisteme, namenjene omejitvi nihanja cen. Številna podjetja se namreč zaradi velikega nihanja cen elektrike soočajo z likvidnostnimi težavami. Do tega prihaja, ker morajo dobaviteljem za izpeljavo terminskih pogodb v času nihanja cen zagotavljati likvidnostna sredstva.

Drugi ukrep, za katerega si prizadeva Slovenija, pa je, da se zagotovi konkurenčne cene celotnemu segmentu podjetij, je še dejal Kumer.

Ministri držav članic, pristojni za energetiko, bodo o nadaljnjih ukrepih razpravljali na podlagi t. i. non-paperja Evropske komisije, v katerem ta priporoča tudi uvedbo zgoraj omenjenih varovalk za omejitev nihanja cen elektrike.

Komisija v svojem dokumentu manj naklonjena uvedbi cenovne kapice

Je pa komisija v svojem dokumentu manj naklonjena uvedbi cenovne kapice za vse veleprodajne transakcije zemeljskega plina, za katero se je ta teden zavzelo 15 ministrov držav članic, tudi Slovenije. Namesto tega predlaga več drugih ukrepov, vključno s cenovno kapico za ves plin, uvožen iz Rusije, in cenovno kapico za plin, ki se ga uporablja za proizvodnjo elektrike.

Kumer je poudaril, da pri zahtevi za uvedbo cenovne kapice za ves plin “absolutno ne bomo popustili”. “Najprej je treba zagotoviti kapico za ves plin. Če ta ukrep ne bo deloval, pa bomo šli še korak dlje,” je zatrdil. Kaj bi pomenil ta dodatni korak, ni pojasnil.
VIR: STA

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...