05:44, tor, 30. Apr

Otvoritev čistilne naprave Muta-Vuzenica





Projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Zgornja Drava, ki je vreden dobrih 37 milijonov evrov in v katerem sodeluje pet občin, se bliža zaključku. Danes so na Muti slovesno odprli čistilno napravo Muta-Vuzenica, ministrica za razvoj Alenka Smerkolj pa je ob tem posebej izpostavila pomen povezovanja občin.

čistilna naprava

Projekt čiščenja odpadnih voda v porečju Zgornje Drave predstavlja za lokalno okolje izjemno pridobitev in je največji kohezijski projekt na tem območju, je danes na Muti poudarila ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Smerkoljeva.

Še posebej jo veseli, da se je za izvedbo projekta povezalo pet občin, ob tem pa je poudarila, da projekt ne zasleduje le okoljskih, temveč tudi socialne in ekonomske cilje. Ministrica si želi, da bi uspešnega regijskega sodelovanja tudi v prihodnje bilo čim več.

Tako je v nagovoru izpostavila priložnosti, ki Korošce čakajo s čezmejnim povezovanjem. Evropska komisija je po njenih besedah pred dnevi potrdila operativni program čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo, prvi javni razpis za to področje pa bo objavljen že decembra, je napovedala Smerkoljeva.

Idejne zasnove projekta, v katerega so vključene občine Radlje ob Dravi, Dravograd, Muta, Vuzenica in Selnica ob Dravi, segajo v leto 2005, v izvedbi pa so projekt še posebej na območju občine Muta spremljali številni zapleti, a se projekt kljub vsemu uspešno zaključuje. Na zaplete sta danes spomnila tudi župana občin Muta in Vuzenica Mirko Vošner in Franjo Golob, ki sta ob tem prav tako izpostavila pomen medsosedskega povezovanja.

Vošner je slovesno odprtje čistilne naprave označil za “zgodovinski dan za Občino Muta”, Golob pa se je v nagovoru navezal tudi na prihodnost in izrazil pričakovanje, da bo država pomagala tudi pri urejanju vodovodne oskrbe v regiji.

Vrednost celotnega projekta znaša dobrih 37 milijonov evrov. S 3,2 milijona evrov ga je sofinancirala država, 18,2 milijona evrov je bilo zanj pridobljenih sredstev iz evropskega kohezijskega sklada, ostalo so prispevale občine. Od celotnega zneska DDV znaša dobrih šest milijonov evrov in se poračuna. V zvezi s financiranjem je koordinator celotnega projekta Darko Sahornik v izjavi novinarjem povedal, da se je za območje Občine Muta projekt nekoliko podražil, tako da od države pričakujejo dodatnih 500.000 evrov.

Na območju, kjer živi skupno več kot 21.000 prebivalcev, so v okviru projekta zgradili več kot 33 kilometrov nove kanalizacije, tri čistilne naprave (Radlje ob Dravi, Muta-Vuzenica in Selnica ob Dravi) v skupni zmogljivosti 18.000 populacijskih enot, 23 črpališč in 10 zadrževalnih bazenov. Čistilno napravo v Selnici ob Dravi bodo predvidoma odprli še v oktobru, je napovedal Sahornik.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.