18:34, ned, 28. Jul

Prebivalcem Malečnika se sanacija Drave obeta v treh letih





Predstavniki ministrstva za okolje in prostor so se v Mariboru sestali s krajani in vodstvom Krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče in občine Starše, ki so jim prestavili dosedanje postopke v zvezi s sanacijo struge Drave po zadnjih dveh poplavah. Projekte naj bi izdelali do naslednjega leta, s sanacijo pa bi začeli predvidoma v letu 2017.

foto: sta
foto: sta

Kot je po sestanku povedal predsednik komunalne komisije KS Malečnik-Ruperče Drago Peklar, bi tako v letih 2017 in 2018 začeli s postavljanjem protipoplavnih nasipov, pri posameznih objektih pa bi šli tudi v individualne posege, bodisi z gradnjo protipoplavnih zidov ali kakšnih drugih oblik zavarovanja pred poplavami.

“Naše stališče je sicer, da bi bilo treba poglobiti strugo Drave oziroma odstraniti prodnate nanose ter utrditi brežine, s čimer bi omogočili pretok večjih količin vode, ki tako ne bi več ogrožala okoliških prebivalcev. Vendar so nas opozorili, da je potrebno paziti tudi na habitate in druge omejitve, zato bi zadeve reševali z nasipi,” je dejal Peklar.

Občanom omenjenih območij tako zdaj ne preostane drugega, kot da spremljajo, ali in kdaj bodo obljube uresničene. Po besedah Peklarja naj bi bilo veliko odvisno tudi od tega, kdaj bodo na voljo tudi evropska sredstva, ki jih bo država skušala iz tega naslova črpati. Za zdaj jim zato niso povedali niti, kdaj bi lahko bila sanacija zaključena, niti koliko bo stala.

Prebivalci omenjenega dela Maribora so posledice poplav v zadnjih dveh letih skupaj z drugimi na tem območju čutili kar dvakrat. Najhuje je bilo leta 2012, ko so občutili posledice odločitve avstrijskega Verbunda, da po toku zaradi vremenskih razmer spusti večje količine vode, v manjši meri pa je Drava znova poplavila novembra lani.

Kakšna je bila v obeh primerih povzročena škoda na območju krajevne skupnosti, Peklar ni vedel povedati, je pa dodal, da so se posamezni prebivalci že odločili pridružiti skupinskim tožbam zoper Verbund, to pa naj bi storila tudi mariborska občina.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.