9:25, petek, 27.09.2024
Maribor

POGREŠANA HČI: Peter obupano čaka, da se hči vrne v njegov objem. Vsak dan nariše srček, ki mu daje upanje

Peter Pogačar že skoraj leto dni ne ve, kje se nahaja njegova hči Julija Pogačar. Zadnjič jo je videl med krompirjevimi počitnicami lani.

“Tisti dan, ko sta izginili, sem jo peljal v šolo, nato je do naslednjega torka ne bi imel,”  je dejal Peter Pogačar. Z bivšo partnerko sta bila zmenjena, da se ne bosta veliko slišala v času, ko bo hčera pri enem ali drugem. V zadnjih letih večjih težav pri dogovarjanju za skrb hčerke med njima ni bilo.

Zaradi suma na okužbo je učiteljica poslala elekronsko sporočilo, dan kasneje je sporočila, da je sum potrjen in da se do nadaljnjega šola od doma: “Nisem bil najbolj vesel zato, ker kadar se je šolala od doma pri mamici, je bilo vse skupaj tako tako. Ni se redno priklapljala na zoom, nikoli ni imela kamere, ampak sem rekel v redu, do torka bom potrpel.” Ko jim je učiteljica poslala elektronsko sporočilo, je Peter videl, da ga ni odprla, prav tako ne v ponedeljek. Takrat se je obrnil na učiteljico, ki mu je napisala, ali ne ve, da je Julija šla z mamico na dopust. “Takrat sem to prvič slišal,” je dejal.

“Moja prva misel je bila, ali sta v stanovanju, pa je kaj narobe.”

Poskušal je doklicati nekdanjo partnerko, a se ni oglasila. Avtomobil je bil pred blokom, na zvonec se ni oglasila. Zvečer se je znova vrnil, da bi videl, ali sveti kakšna luč. “Moja prva misel je bila, ali sta v stanovanju, pa je kaj narobe,” nam je dejal. Nato je v torek zjutraj poklical Natašinega najstarejšega sina in ta je povedal isto kot učiteljica. Pred odhodom sta se poslovili od Julijinih polbratov, eden od sinov je povedal, da sta se mu zdeli čudni.

V petek, dober teden kasneje, je zadevo prijavil policiji: “Njihov prvi odziv je bil začuden, v smislu, kaj se dogaja. Po eni strani gre za mamico z otrokom, kaj se sliši nekaj varnega, po drugi strani pa izginotje, nista se vrnili domov, kaj se tle dogaja. Mislim, da so bili zmedeni kot mi.”

Julijina mamica je imela popolnoma drugačen pogled na svet

“Julije od majhnega ni cepila proti nobeni otroški bolezni. Na začetku nisem bil ne za, ne proti. Razlagala mi je, da sta sinova imela težave, ker nisem nič vedel, nisem bil ne za, ne proti,” je razlagal Peter. Ker je bila skrbnica, je ni mogel prisiliti, da bi jo cepila. In česa se je mama bala? “To, kar sem sedaj slišal. Eden izmed razlogov odhoda je bil to, da naj bi grozil s prisilnim cepljenjem, kar ni res. Tega nisem nikoli rekel, ker sem vedel, koliko je Nataša proti vsemu. Drugače pa vse teorije zarot, od cepljenja, 5G-signala, teorij, da nas hočejo tukaj pobiti, narediti robote iz nas … v takšne stvari je verjela. Očitno ji ta beg predstavlja rešitev pred gotovo smrtjo.”

“Ne bom odnehal, dokler je ne najdem”

Meni, da nista na samem, stran od ljudi, saj bi se sami težko preživeli. Julijo doma še vedno čakajo božična darila, Peter vsak dan nariše srček: “Upam, da ne bo zmanjkalo prostora na tabli. Našel jo bom, v to ne dvomim.” Ustvaril je tudi spletno stran, pogledate si jo lahko TUKAJ.

Trenutno ima Peter nad Julijo polno skrbništvo: “Sodišče je hitro ugodilo temu, da sem postal skrbnik, kar je omogočilo hitrejšo in bolj obširno policijsko akcijo. Dokler je mama skrbnica, je večji problem, ker nimam toliko pravic. Otrok se mora vrniti k meni.” 

Ko se vrne, ji želi povedati, da jo imajo vsi neskončno radi, da se vrača v okolje, kjer je zaželena. 

“Nikoli ji ne bi hotel odvzeti mame. Tudi če se sliši neverjetno. Jaz vem, da tega ni naredila iz zlobe, ampak zaradi svojih prepričanj. Če bi se ona “normalizirala” oz. uvidela, da to, kar je naredila, ni prav in da so njena prepričanja ekstremna, bi rad videl, da ima Julija oba starša,” pove Peter. “Ne želim nobenemu otroku, da zgubi enega, da ne rečem oba starša, zato želim, da ima Julija oba,” še poudarja Peter.

Celoten pogovor si lahko ogledate spodaj:

 

 

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...