03:24, tor, 30. Apr

Rožnati oktober – mesec boja proti raku dojk





Rožnati oktober je že tradicionalno svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah. Z aktivnostmi želijo različne institucije povečati ozaveščenost o raku dojk.

roznati oktober

Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Neda Hudopisk, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Ravne, je povedala: »Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.« Dodala je še, da je »pri samopregledovanju dojk treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri opaženih spremembah se je potrebno posvetovati z izbranim zdravnikom.« 

PREGLED AKTIVNOSTI NA KOROŠKEM

V Rožnatem oktobru so se oz. se bodo na Koroškem odvijale številne aktivnosti, ki jih pripravljajo zdravstvene ustanove, Koroško društvo za boj proti raku, v sodelovanju z NIJZ OE Ravne na Koroškem, in sicer:
1. 15.10.2015 od 11 do 14. ure – INFORMATIVNA STOJNICA v Mercator centru v Slovenj Gradcu (organizator Zdravstveni dom Slovenj Gradec).
2. 16.10.2015 od 8. do 10. ure – INFORMATIVNA STOJNICA v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec.
3. 19.10.2015 ob 13.30 uri – SREČANJE OB ROŽNATEM OKTOBRU, ki bo v sejni sobi Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem. Na srečanju bodo udeleženci izvedeli informacije in praktične napotke v zvezi s preprečevanjem rakavih obolenj, obiskovalke bodo lahko preizkusile tehniko samopregledovanja dojk na modelih in si o tem pogledale kratek filmček, možen pa bo tudi pregled dojk za udeleženke. Srečanje organizira Koroško društvo za boj proti raku v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ravne in NIJZ OE Ravne.
4. 20.10.2015 od 8. do 10. ure – INFORMATIVNA STOJNICA v Zdravstvenem domu Dravograd.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.