23:17, sre, 3. Jul

Prva dva avtobusa z begunci prispela na mejni prehod Šentilj





Na mejni prehod Šentilj sta danes nekaj pred 13. uro prispela prva dva avtobusa z begunci, ki jih je danes proti Sloveniji usmerila Hrvaška. Sprejeli so jih avstrijski varnostni organi, ki opravljajo postopek registracije, so novinarjem povedali pri avstrijski policiji.

Foto: STA
Foto: STA

Slovenska policija je sporočila, da so avstrijski varnostni organi prevzeli 110 beguncev z Gruškovja, v nastanitveni center na Šentilju pa jih trenutno nastanjajo še 150, ki so jih pripeljali z avtobusi iz Petišovcev.

Begunce bodo v nadaljevanju po potrebi oskrbeli predstavniki Rdečega križa, nato pa jih bodo odpeljali naprej v Avstrijo. Kam, še ni znano, saj bodo o tem odločali pristojni na Dunaju, so povedali pri avstrijski policiji.

Potem ko je Madžarska ponoči zaprla mejo s Hrvaško za begunce brez osebnih dokumentov, je iz Hrvaške na mejna prehoda Petišovci in Gruškovje z 12 avtobusi skupno prišlo 600 beguncev. Slovenska policija jih je legitimirala, sedaj jih z avtobusi prevažajo naprej proti nastanitvenemu centru v Šentilju.

Več beguncev bo v Slovenijo predvidoma prišlo popoldne. Na Hrvaškem iz Tovarnika pri meji s Srbijo proti Čakovcu vozi vlak s 1800 begunci, v Tovarniku pa so nato začeli vkrcavati begunce na naslednji vlak. Koliko beguncev in prek katerih mejnih prehodov bo danes prišlo v Slovenijo, še ni znano.

Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, vlak z 1800 begunci pričakujejo, ničesar pa še ne vedo o tem, da bi v Tovarniku vkrcavali še en vlak. Zaenkrat so po njegovih besedah seznanjeni še z informacijo, da na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci predvidoma prihajajo novi avtobusi s skupaj 600 begunci.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.