23:26, sre, 3. Jul

Na Šentilju trenutno okoli 1000 beguncev





V nastanitvenem centru na Šentilju je trenutno okoli 1000 beguncev, kjer jim nudijo hrano in ostalo, po potrebi tudi zdravstveno oskrbo, je novinarjem povedala Ivana Grilanc iz civilne zaščite. Med drugim so minulo noč eno žensko odpeljali v mariborsko porodnišnico, kjer je rodila. Avstrijska stran v Špilju je danes do zdaj sprejela 150 beguncev.

foto: sta
foto: sta

V nastanitvenem centru Šentilj beguncem zagotavljajo hrano in možnost prenočišča, nastanitvene šotore tudi ogrevajo. V dopoldanskem času so eno manjšo skupino beguncev pripravljali na odhod v Avstrijo, drugi so čakali v nastanitvenem centru, nekateri pa so se kljub deževnemu vremenu skušali sami odpraviti naprej proti Avstriji.

Avstrijski varnostni organi so v Špilju danes zjutraj sprejeli 150 beguncev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Šentilju so poleg policije prisotne ekipe zaščite in reševanja, nujna medicinska pomoč, predstavniki Rdečega križa in Karitasa. Kot je novinarjem povedala Grilančeva, poleg oskrbe beguncev sproti zagotavljajo tudi čiščenje nastanitvenih prostorov in odvažajo odpadke.

Begunci v nastanitvenem centru Šentilj, kjer je prostora za okoli 2000 beguncev, dobijo jutranji hladni obrok, okoli 13. ure jim Slovenska vojska nudi topel obrok, ob 19. uri pa Rdeči križ in Karitas zagotovita večerni hladen obrok, je pojasnila Grilančeva. Tistim, ki pridejo po predvidenih urah obrokov, nudijo hrano tudi ponoči, je dodal predsednik mariborskega območnega združenja Rdečega Križa Alojz Kovačič.

Povedal je tudi, da so ponoči eno žensko odpeljali v porodnišnico v Maribor, kjer je rodila, vendar pa imajo z njo velike težave, saj se želi z nekaj ur starim novorojenčkom pridružiti družini, ki čaka na Šentilju. Tako da zdaj zanjo po njegovih besedah organizirajo primeren prevoz v Avstrijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.