23:22, sre, 3. Jul

Žvab pomirja občane, želi še eno izstopno točko za migrante





Danes so na Občini Šentilj sklicani novinarsko konferenco na kateri so spregovorili o aktualnem stanju v Šentilju v povezavi z množicami migrantov in nastanitvenim centrom na meji. Ob tem si župan Štefan Žvab si prizadeva, da bi uredili vsaj še eno izstopno točko iz Slovenije.

migranti šentilj (9)

Že pet dni se v nastanitvenem centru Šentilj zbirajo večje množice migrantov. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, jih je nastanjenih 900, danes jih do večera pričakujejo še okrog 2000.

Po besedah župana Občine Šentilj Štefana Žvaba, si želijo, da bi bile tudi v prihodnje stvari sprejemljive, da nebi prihajale iz nadzora. »Želim si, da nebi bil Šentilj edina izstopna točka iz države, da bi bili vsaj dve. S tem bi razbremenili ta center in tako bi bile stvari dosti bolj obvladljive kot so sedaj. Tako ne bi prihajalo do teh manjših incidentov, ki smo jim bili priča v preteklih dveh dneh,« je dejal Žvab. K temu dodaja, da je redno v kontaktu s pristojnimi državnimi organi, saj si kot župan, želi, da občani ostanejo varni. Ob tem pa poziva vse občane k strpnosti. »Mislim, da je nestrpnost trenutno nepotrebna,« je dodal.

Kot pojasnjuje Danijel Lorbek, direktor PU Maribor je situacija obvladljiva. »Občasno prihaja do kakšnih prerivanj med migranti. Glede na to da smo neposredno prisotni, ta prerivanja ločimo, tako da večjih posebnosti ni. Smo pa beležili dve posredovanji v neposredni bližini centra kjer je večje število migrantov skušalo kupiti nekaj artiklov, pri tem pa smo posredovali, da nebi prišlo do večjih tatvin,« pojasnjuje Lorbek. Da bo situacija tudi v prihodnjih dneh obvladljiva so policiste razvrstili v izmene. »Pričakujemo tudi, da nam bo slovenska vojska povečala število pripadnikov, kjer nam bodo pomagali predvsem pri varovanju tega centra,« je pojasnil Lorbek. Ob tem dodaja, da so poskrbeli tudi za ustrezno varnost občanov. »Velika večina teh 24.000 migrantov, ki so v teh dneh prispeli v Slovenijo, je šla preko tega centra . V teh petih dnevih smo ob tako veliki številki migrantov beležili le dve posredovanji policistov izven centra,« je pojasnil.

Podrobnosti si lahko ogledate na spodnji povezavi ali danes ob 18:30 v OBČINSKEM INFORMATORJU.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.