20:33, ned, 28. Jul

V Rušah bodo subvencionirali zahtevan dvig cen komunalnih storitev





Iz Občine Ruše so sporočili, da bodo s subvencijo oblažili zakonsko zahtevan dvig cen komunalnih storitev.

položnice

“Kljub povišanju cen pa primerjava stroškov te storitve za povprečno gospodinjstvo pokaže, da sprejete cene v Občini Ruše nikakor ne odstopajo od cen v drugih, primerljivih slovenskih občinah. Občinski svet Občine Ruše bo na današnji 8. redni seji obravnaval nove cene komunalnih storitev na področjih oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda,” so zapisali v izjavi za javnost.

K temu dodajajo: “S potrditvijo novih cen bodo zgolj izpolnili obveze, ki jih narekuje vladna Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (Uradni list št. 87/2012 in 109/2012 – v nadaljevanju: uredba). Ob tem velja izpostaviti, da je Občina Ruše predlagala delno subvencioniranje omrežnine v višini 25%. Občinski svetniki bodo na omenjeni seji obravnavali tudi cene ravnanja s komunalnimi odpadki, ki pa ne vplivajo na obstoječi tarifni del cenika te javne službe, saj slednji, od zadnje uskaditve, ki je prinesla 15% znižanje cene, ostaja nespremenjen.”

Cene na področju ravnanja z odpadnimi vodami so v Občini ruše bile zadnjič usklajene v letu 2005, torej pred desetimi leti. V skladu z zahtevami uredbe bodo tako odpravili dosedanjo diferenciacijo cen med uporabniki (gospodarstvo oz. široka potrošnja) ter uvedli novo kategorijo na računu – omrežnina, ki se obračunava v odvisnosti od premera vodovodnega priključka. “Poudariti je še potrebno, da se večina zbrane omrežnine v obliki najemnine, ki jo plačuje izvajalec javne službe, vrača občini kot ključni vir sredstev za vzdrževanje in širitev kanalizacijskega omrežja,” so zapisali.

Primerjava starih in novih cen kaže na porast tarife kot posledice deset letnega zadrževanja cen. K temu je potrebno dodati tudi nove tarife za storitve, ki jih je izvajalec javne službe zakonsko dolžan izvajati (ocena obratovanja male komunalne čistilne naprave do 50 PE, prevzem neobdelanega blata iz greznic in malih komunalnih čistilnih naprav) in sicer za občane, ki niso priključeni na javno kanalizacijsko omrežje. Uredba daje občinam možnost, da potrdijo nižjo ceno storitve javne službe, kot jo predlaga izvajalec, seveda ob predpostavki, da izpad teh sredstev nadomestijo iz proračuna občine. Govorimo o subvencioniranju najemnine za infrastrukturo, ki se izdvaja iz omrežnine. Župan Občine Ruše Uroš Razpet je ob tem poudaril:»To možnost smo seveda izkoristili tudi v Občini Ruše in za gospodinjstva ter izvajalce neprofitnih dejavnosti predlagali delno subvencijo omrežnine v višini 25 % za obdobje 12 mesecev. Na ta način bomo vsaj delno oblažili relativno visok, a zakonsko določen dvig cen komunalnih storitev.«

Kljub povišanju cen pa primerjava stroškov te storitve za povprečno gospodinjstvo (preglednica in graf spodaj) pokaže, da sprejete cene v Občini Ruše nikakor ne odstopajo od primerljivih cen v drugih slovenskih občinah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.