23:17, sre, 3. Jul

Iz Šentilja več tisoč beguncev na poti v Avstrijo





Iz namestitvenega centra v Šentilju, kjer se je danes popoldne nabralo več kot 3000 ljudi, so nekaj pred 17. uro začeli spuščati begunce do avstrijske meje. Tam sicer še vedno čaka nekaj tisoč ljudi na avtobuse, s katerimi jih že ves dan prevažajo v nastanitvene centre drugod po Avstriji.

FOTO: MP Produkcija
FOTO: MP Produkcija

Kot je popoldne povedal tiskovni predstavnik štajerske deželne policije Fritz Grundning, je v šotorišču na starem mejnem prehodu Šentilj – Špilje še okoli 3000 beguncev. Odvažajo jih tako hitro, kolikor se sproščajo mesta v nastanitvenih centrih po Avstriji.

“Danes so razmere v primerjavi s prejšnjimi dnevi nekoliko bolj napete, saj nekateri čakajo že zelo dolgo,” je dejal. Da beguncem ne bi bilo treba čakati pod milim nebom, postavljajo še dva dodatna šotora, tudi z ogrevanjem, sicer pa tu dobijo le osnovno hrano in vodo. “Dobijo le najnujnejše, saj je mišljeno, da tukaj preživijo le nekaj ur, preden jih odpeljejo v nastanitvene centre, kjer dobijo polno oskrbo,” je dodal.

Iz Slovenije je danes tekom dneva prišlo razmeroma malo ljudi, pričakujejo pa v naslednjih urah več tisoč beguncev. “Da bi jih lahko ustrezno sprejeli, poskušamo te, ki so že tukaj, čim prej prepeljati na avtobuse, ki jih bodo odpeljali v druge centre,” je povedal. Prevoze organizira avstrijska vojska z Dunaja, ki preverja, kje so še prosta mesta.

Njegove napovedi so se kmalu uresničile, saj se je nastanitveni center v Šentilju, kamor so begunce pripeljali iz drugih delov Slovenije, proti večeru začel prazniti. Po podatkih Policijske uprave (PU) Maribor je iz nastanitvenega centra ob 16.30 proti Avstriji odšlo 4.051 oseb, ki jih avstrijski varnostni organi sprejemajo, ostalo pa je še okoli 100 migrantov.

Bodo pa v naslednjih urah prišli že novi prebežniki. 40 naj bi jih z avtobusom prišlo iz Središča ob Dravi, 400 jih bo iz Dobove pripeljal vlak, 500 pa jih bo z 10 avtobusi prišlo iz Brežic, so sporočili s PU Maribor.

Center si je danes ogledal tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, ki je opazil, da je položaj pod nadzorom, tudi po zaslugi številnih prostovoljcev.

Po besedah prostovoljke Rdečega križa Slovenije Maje Orel je sodelovanje in organizacija Rdečega križa, Slovenske karitas, Slovenske vojske in policije zelo dobra. “Složnost policije, vojske in različnih organizacij je neizmerna. Tako energija in moč pride sama od sebe, čeprav smo vsi utrujeni in na trenutke bi tudi mi bili že potrebni pomoči,” je povedala.

Prostovoljci se izmenjujejo na 12 ali 14 ur. Ko so begunce začeli spuščati proti meji, so si prostovoljci lahko nekoliko oddahnili, a pričakujejo še nove prihode beguncev. “Ljudje so strpni, hvaležni, zelo pomirjeni, ko dobijo topel obrok,” je pojasnila in zavrnila nekatere informacije, da so begunci izbirčni pri hrani. “Ko daš otroku v njegove ledeno mrzle roke topel krožnik, se ti srce razpoči. Moramo izklopiti čustva, ker je sicer prehudo,” je še povedala.

Rdeči križ je med drugim prevzel tudi zdravstveno oskrbo beguncev. To najbolj potrebujejo otroci, nosečnice in mlade mamice. “Ogromno je majhnih otrok, prevzeli smo tudi otroka, starega dva dni. Hrane za otroke tudi najbolj primanjkuje, to je kašic in mleka v prahu,” je povedala Orlova.

Čeprav ljudje dovažajo oblačila in obutev tako s slovenske kot avstrijske strani, primanjkuje oblačil za otroke, stare od sedem do 14 let. “Za dojenčke in malčke imamo veliko tega, za to starost pa primanjkuje.”

Med zdravstvenimi težavami so najpogostejše izčrpanost, dehidracija, premraženost, žulji, driska in vročina. “Ljudje gledajo kar v prazno, zato imaš včasih občutek, ko mu daš hrano v roke, da tega sploh ne bo mogel vzeti,” je pojasnila.

Zaradi dobre organiziranost imajo zaenkrat dovolj prostovoljcev. “Kdor bi želel pomagati, naj se javi na Rdeči križ Maribor ali Slovensko filantropijo v Ljubljani. Tam jih bodo zabeležili in ko bomo potrebovali ljudi, jih bodo poklicali,” je še dodala Orlova.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.