11:26, petek, 27.09.2024
Maribor

Vojaško tovorno letalo Spartan, s katerim bi gasili požare, dražje za 15 milijonov

Vojaško tovorno letalo Spartan, za katerega je bilo še v prejšnji vladi, ko je bil obrambni minister Matej Tonin, treba odšteti 72 milijonov evrov, je zdaj dražje za 15 milijonov evrov.

Glavni razlog je ta, da že naročen sistem za odmetavanje škatel z vodo ni najbolj primeren. Sedanji obrambni minister Marjan Šarec je po poročanju portal 24ur.com predlagal vladi nadgradnjo nakupa in s tem podražitev. Nakup dodatnih modulov namreč stane več.

Poleti so tudi s tovrstnima romunskima letaloma gasili požar na Krasu. Iz njih so odmetavali škatle, polne vode. Enako letalo z istim sistemom gašenja je kupil od italijanske vlade Tonin. Naknadno pa so na predlog Šarca dokupili kovinski modul za odmet vode, za katerega je vojaški svetovalec ministra za obrambo Dobran Božič dejal, da je bolj učinkovit v boju s požari. Gre za notranjo cisterno, ki stane 7 milijonov evrov, skupaj z dodatno možnostjo namestitve sedežev in stalno satelitsko komunikacijo z letalom pa skupno znaša 15 milijonov evrov, poročajo na portalu 24ur.com.

Božič je še dejal, da gre za cisterno, ki v času prvotnega nakupa še ni bila certificirana. za novo tehnologijo, ki je bolj učinkovita. Šarec bo dodatek k pogodbi z italijansko vlado podpisal kmalu. Naslednje leto pa bi Slovenija dobila prvi manjši letali za gašenje požarov.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...