00:20, pon, 29. Jul

Na mejo naj bi postavili ograjo





Slovensko južno mejo, ki je hkrati schengenska meja, naj bi kmalu ogradili z žičnato ograjo. Slovenskim policistom, ki v teh dneh neprestano “dežurajo” ob mejnih prehodih, pomagajo tudi kolegi iz tujine. Poslanci so med tem pohvalili vse operativce, vladnih aktivnosti za reševanje in obvladovanje migrantskih tokov pa ne.

migranti šentilj (9)

Po poročanju nekaterih medijev, naj bi t.i. žičnata ograja že prispela v Slovenijo. V tej luči so se že odzvali v pisarni varuha človekovih pravic, kjer pojasnjujejo, da sama postavitev ograje še ne pomeni kršenja človekovih pravic. To naj bi pomenilo regulacijo vstopanja migrantov, ne pa tudi zaprtja meje, a postavitev ograje vendarle razumejo kot skrajni ukrep.

begunci, migranti, sentilj 3

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je zagotovila, da Slovenija spoštuje schengenski sporazum, da meja ni odprta in da se že nekaj časa izvaja bistveno poostren nadzor. Policija po njenih besedah mejo še vedno varuje po evropskih standardih, “vendar pa na način, ki je prilagojen, ker v dani situaciji drugače ne gre”. Poudarila je, da varnost ostaja prednostna naloga notranjega ministrstva in spomnila, da ni prihajalo do spontanega vstopa ali do razpršitve migrantov po Sloveniji. Očitki o nepripravljenosti so zato po njenem mnenju omalovaževanje vseh tistih, ki delajo na terenu. V splošnem pa je ocenila, da je nujen skupen evropski odziv za reševanje problema pri izvoru.
Slovenskim policistom na mejah trenutno pomaga 58 tujih kolegov: osem iz Avstrije, pet iz Nemčije, 20 iz Litve in 25 iz Estonije. S policijske uprave Maribor so sporočili, da na njihovem območju že nekaj časa opravlja naloge 6 avstrijskih kolegov, jutri pa v sprejemnem centru Gruškovje z delom prične še dodatnih 20 slovaških policistov.

Migranti, ograja foto: STA
Migranti, ograja
foto: STA

Pomoč Sloveniji so med tem odobrili tudi v Bruslju. Slovenija naj bi v roku dveh tednov prejela 10,17 milijona evrov nujne pomoči pri soočanju z izjemnimi migracijskimi tokovi, tako je presodila evropska komisija. Denar bo namenjen za financiranje ukrepov, sprejetih od 20. septembra, za krepitev policijskih sil na slovensko-hrvaški meji, izboljšanje prvih sprejemnih zmogljivosti, krepitev nastanitvenih zmogljivosti za približno 7500 mest ter nastanitvene stroške za policiste, ki bodo prišli iz drugih članic unije. Gre za nujno pomoč v okviru sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.