10:32, pon, 29. Jul

Nadaljevanje slovensko-kitajskih projektov v Mariboru





Včeraj je v Mariboru svoj poslovni obisk zaključila kitajska delegacija iz mesta Nanchang, mesta, ki ga je župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec z delegacijo poslovno obiskal v začetku novembra.

slovensko-kitajski projekt

V okviru slavnostne otvoritve novembrskega poslovnega srečanja v Nanchangu, kjer sta bila slavnostna govornika podpredsednik slovenske vlade in viceguvernerka pokrajine Jiangxi, je Maribor tedaj podpisal tri gospodarske sporazume. Med njimi trgovski sporazum med podjetjem Nipa in Fusheng limited na področju prodaje prehrambnih izdelkov na Kitajskem in memorandum podjetja BLK in MOM za vzpostavo proizvodnje majhnih električnih tovornih vozil. Prav tako pa sporazum med MOM in med kitajskim podjetjem Poso o izkazanem interesu za nakup zemljišča v lasti MOM za izgradnjo stanovanjsko poslovnih objektov, ki so namenjena podjetjem izven Evropske unije kot vstopna točko v Evropsko unijo. Člani tokratne kitajske delegacije v Mariboru so ob podžupanu mesta Nanchang bili tudi direktor občine Nanchang, predstavnik podjetja Poso in predsednik uprave BLK. Z njimi predstavniki MOM intenzivno razvijajo skupne zadane projekte naprej.

Podžupan 5-milijonskega mesta Nanchang in direktor letališke ekonomske cone mesta Nanchang Xiao Yuwen je ob koncu svojega poslovnega obiska v Mariboru dejal: »Namen našega tokratnega obiska je bil poglobiti poslovne odnose in pridobiti dodatne informacije o dogovorjenih skupnih projektih z mestom Maribor. Najpomembnejši projekti med mestoma so: vzpostavitev tovarne električnih vozil podjetja BLK, prodaja slovenskih prehrambnih izdelkov na Kitajskem in projekt neposredne letalske povezave med mestom Nanchang in Slovenijo. Slednji projekt pa postaja prioriteten v sodelovanju med mestoma. Veseli nas, da so nam na sestankih na ministrstvih zagotovili podporo pri vzpostavitve letalske povezave, zlasti pri sklenitvi meddržavnega sporazuma o vpostvavitvi letalskih letov in pomoč pri zagotovitvi hitrega pridobivanja slovenskih viz na kitajskem.
V Nanchangu že prodajamo slovensko vino, letalska povezava pa bo omogočila, da lahko na kitajskem trgu ponudimo tudi druge zanimive slovenske izdelke. Da vse zadano uresničimo, bomo potrebovali podporo tudi iz slovenske strani, podporo župana Mestne občine Maribor dr. Andreja Fištravca in predvsem tudi pomoč slovenske države.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.